01 d’agost 2009

El TNC recupera Juli Vallmitjana

www.avui.cat
23 de juliol de 2009

El teatre presenta un avanç de la temporada 2009-2010, alhora que anuncia els components de la companyia estable del Projecte T6
Teresa Bruna
Teatre Nacional de Catalunya
El TNC ha presentat un aperitiu -del setembre al desembre- del que serà la temporada 2009-2010, en la qual destaca la recuperació per a l'escena de Juli Vallmitjana. El teatre engegarà màquines el 17 de setembre amb la reposició de Non solum, el monòleg de Sergi López i Jorge Picó, que la temporada passada no va poder acabar l'exhibició -amb un overbooking espectacular- per un problema de veu de l'actor. "Fa un treball duríssim i hem optat per fer només quatre sessions a la setmana", avança Sergi Belbel, director artístic del teatre. Seguirà la versió catalana d'Una comèdia espanyola, de Yasmina Reza, per Belbel "una de les seves obres menys conegudes i més ambicioses. Un joc de ficció-realitat molt original". Ja ha passat amb èxit per Madrid, la dirigeix Sílvia Munt i significa el retorn als escenaris de Mònica Randall.

Una altra proposta ambiciosa és la recuperació del novel·lista, dramaturg i pintor Juli Vallmitjana (1873-1937) amb El casament d'en Tarregada. Belbel palesa que un dels seus objectius "és la recuperació de material no conegut del nostre patrimoni", com van fer el 2008 amb l'exitosa La dama de Reus, d'Ambrosi Carrion. I "Vallmitjana, figura fonamental de principis del segle XX, presenta els aspectes més canalles de la nostra societat", diu Belbel.

És un casament gitano català al Morrot, en el moment en què neix la rumba catalana, i parlen l'original caló català. "No hem tocat ni una coma del text. Serà una experiència extraordinària escoltar aquesta forma del català que s'ha perdut", continua Belbel. La seguirà El jardí dels cinc arbres, en homenatge a Salvador Espriu en el 25 aniversari de la seva mort, dirigida per Joan Ollé.

Després d'haver dirigit enguany L'inspector, de Gógol, Belbel canvia de registre amb El ball, d'Irene Némirovsky. "És la relació terrorífica entre una mare i una filla. Anna Lizaran em va portar la novel·la perquè deia que semblava les que jo escric", explica. Naturalment, Lizaran serà la mare. La sorpresa és la filla, que interpreta Sol Picó.

Menys espectacles
La temporada tindrà 22 espectacles, dos menys que l'anterior. "És l'única reducció que hem fet, donat que no hi ha increment de l'aportació pública", puntualitza Alfred Fort, administrador del teatre. S'han exclòs dos muntatges de dansa del Projecte T6 "perquè ja hi ha el Mercat de les Flors, que se n'ocupa en exclusiva". Per Belbel, "la prioritat del TNC són els autors catalans, els clàssics universals, el teatre d'autor i les sessions familiars". No vol dir que renunciïn a la dansa. Precisament s'exhibirà In the spirit of Diaghilev, una producció del Mercat, que estarà en obres en aquelles dates (novembre). Una proposta en què quatre grans noms (Sidi Larbi Cherkaoui, Javier de Frutos, Russell Maliphant i Wayne McGregor) oferiran la seva visió de Serge Diaghilev, fundador dels Ballets Russos, l'any del centenari.

Llits, de Lluís Danés i música de Lluís Llach, tancarà aquest primer trimestre, que inclou notables obres familiars com El vestit nou de l'emperador (musical, reposició) i El museu del temps, una peça sobre la memòria a càrrec d'Albena Teatre.

El Projecte T6, integrat pels autors Marta Buchaca, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Carles Mallol, Josep Maria Miró i Pere Riera, compta a partir d'ara amb una companyia estable "per posar cara als textos". El nom dels actors que la formen, tancat hermèticament fins ahir, ja s'ha fet públic: Àngels Poch, Jordi Banacolocha, Míriam Iscla, Rosa Boladeras, Joan Negrié, Lluís Villanueva, David Vert, Anna Moliner i Òscar Castellví. La primera companyia del TNC ha signat un contracte de dos anys.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...