25 de maig 2010

Creativitat i risc, en català


www.avui.cat
15 de maig de 2010


TERESA BRUNA

Els equilibris de l'espectacle 'Plecs', de la companyia Enfila't, s'han pogut veure a la Fira Trapezi

TJERK VAN DER MEULEN

La Fira de Circ Trapezi continua omplint Reus d'artistes que no es conformen a fer passos endavant en el risc, sinó que l'envolten de creativitat per atrapar el públic més exigent. I el que ens agrada és que cada vegada n'hi ha més de casa nostra. Jordi Aspa, director de la fira, afirmava fa uns dies que "el Trapezi sembra" i és ben cert: hi ha més catalans al programa. En tenim poquetes però sembla que les nostres escoles de circ funcionen, i molt.

Ho vam veure a les Primeres Jornades per a Programadors que es van celebrar divendres. Deu companyies catalanes van presentar el seu espectacle amb suport audiovisual. Una altra petita empenta al sector que l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya va agrair, davant els temps que s'acosten. Eduard Voltas, secretari de Cultura de la Generalitat, va dir: "Ara que han començat a passar coses en el sector del circ, ens hem preguntat com anirà si tenim encara molts menys diners en el futur. I aprofito per dir que, pel que fa al circ, volem potenciar, no retallar. Perquè, al final, el sector i fires com aquesta contribueixen a l'economia del país".

'Plecs', la perla

Després d'això anem al teatre a veure Plecs, de la companyia Enfila't, creació de Manolo Alcántara i Xavier Erra. Una meravella en la qual quatre personatges mengen paper, ballen, fan equilibris... i fan riure! Una perleta a la qual felicitem perquè és una de les coproduccions del CAER d'enguany i ja té hora al TNC per la temporada vinent.

Ahir també es va estrenar Collage, de BotProject (Núria Puig, Lucas Ruiz i Àngel de Miguel). Aquí el nivell toca sostre com ells. Són uns llits elàstics al costat d'una torre de més de tres metres d'alçada i dos homes que creen situacions esbojarrades mentre la Núria programa la música. Humor, seguretat, destresa i una música que ho potencia tot, per deixar la força de la gravetat amb la moral pel terra mentre ells van volant.

Ben a prop trobem la companyia catalana Ne Me Titere Pas i el seu Circumloqui. És un artefacte amb instruments (rars) per a un músic. A sota, una cortineta dóna pas a una minipista habitada per un titella-pallasso que fa tots els números de circ: l'home fort, el domador de feres, l'equilibrista, el mag, el malabar i el bebè bala! Enginyeria casolana amb imaginació i tendresa, ideal per als més petits. Ho ha dirigit Jordi Farrés.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...