23 de maig 2010

El Grec aposta aquest any per l'art japonès i els creadors locals


www.elperiodico.cat
15 de maig de 2010


• El programa del festival de Barcelona inclou 65 espectacles

Artistes i directors dels espectacles del Grec 2010, al Palau de la Virreina de Barcelona, avui.

Foto: JOAN CORTADELLAS
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA


Un total de 65 espectacles, de teatre, música, dansa i circ, integren el programa de la 34a edició del Festival Grec de Barcelona --entre el 13 de juny i l'1 d'agost--, que han presentat aquest migdia al Palau de la Virreina el primer tinent d'alcalde Carles Martí, el delegat de Cultura Jordi Martí i el director del certamen, Ricardo Szwarcer.

Malgrat els temps de crisi, el certamen manté el pressupost de l'edició anterior, 4,4 milions d'euros, i augmenta l'aportació en el capítol de produccions i coproduccions, que passa d'1,3 a 1,5 milions.

Si en anys anteriors el Regne Unit i Itàlia havien estat els dos països convidats, el 2010 el Grec mira molt més lluny i presentarà un panorama artístic del Japó, definit segons Szwarcer pel "gran refinament, la molta sensibilitat i l'escàs efectisme" de les seves 15 propostes escèniques.

Una d'elles, amb el títol de Ki, compta amb la participació del coreògraf Cesc Gelabert i l'artista visual Frederic Amat. Aquest espectacle de dansa s'estrenarà el 4 de juny al Japó, al teatre centenari de Yamaga, i es veurà posteriorment al Lliure.

'Prometeu' obre el programa

El Grec s'inaugurarà el diumenge 13 de juny amb Prometeu, la tragèdia d'Èsquil en versió de Heiner Müller. La directora Carme Portaceli serà l'encarregada de la posada en escena i es convertirà en la primera creadora que firma un espectacle inaugural en els 34 anys d'història del Grec. Carme Elias encarnarà en aquesta revisió contemporània l'heroi que es va atrevir a robar el foc als déus per donar-lo als humans.

El Prometeu de Portaceli és un dels 12 espectacles teatrals, d'un total de 21, que estaran a càrrec de directors locals en una àmplia oferta que incorpora sales com el Club Capitol i el Poliorama entre els seus escenaris.

L'amfiteatre del Grec serà una vegada més l'epicentre del festival i concentrarà bona part de la proposta musical, en què destaquen les cinc nits que farà Joan Manuel Serrat del seu homenatge a Miguel Hernández amb el seu nou disc, Hijo de la luz i de la sombra.

Músiques avançades

Una altra proposta que ha ressaltat Szwarcer és l'estrena de la col•laboració amb el Sónar en la nit que significarà l'obertura, el 17 de juny, del festival de músiques avançades.

Serà amb Spectra, una performance musical i lumínica a l'amfiteatre, que es veurà des de tota la ciutat, a càrrec de Rioji Ikeda. Així mateix, el director del festival ha destacat l'òpera Amb els peus a la Lluna, destinada al públic familiar.

El festival s'ha presentat amb l'objectiu de mantenir la xifra de 80.000 espectadors dels últims anys i amb el convenciment, segons ha explicat Carles Martí, que reforça la identitat de la ciutat, "que converteix en un espai de referència internacional en el terreny artístic".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...