26 de maig 2010

El TNC s'omple de virus incurables i pandèmies amb l'obra 'Marburg', de Guillem Clua

www.europapress.cat
17 de maig de 2010
bcn


El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) s'omplirà de virus incurables i pandèmies amb la nova obra de Guillem Clua, 'Marburg', quatre històries entrellaçades que parlen de virus incurables i la por de la població cap al que és desconegut i la mort.

'Marburg' agafa el títol d'una ciutat alemanya, en què s'ambienta, i comença el seu relat el 1967. Un virus desconegut que va arribar a la població per uns micos africans amb els quals s'anaven a fer investigacions mèdiques, va acabar amb 23 persones després del contacte directe amb metges i parents. Per aquest incident, el virus va quedar batejat amb el nom del poble, mentre que aquest va ser condemnat per sempre com un lloc de mal averany.

La malaltia de Marburg --el virus de la qual és originari d'Àfrica-- és una forma severa de febre hemorràgica que afecta tant homes com animals, malgrat que s'han registrat pocs brots des del seu descobriment el 1967. El virus es transmet a partir del contacte directe amb animals o teixits infectats, i alguns dels símptomes són febre, malestar, dolor muscular, vòmits i hemorràgies internes i externes.

La història també es desenvolupa en els altres tres 'Marburg' que hi ha al món --Pennsilvània, Sud-àfrica i Austràlia--, en diferents moments històrics --l'assassinat de Ronald Reagan; canvi de mil•lenni, i la grip aviària--, on els personatges confessen les seves inquietuds i pors sobre les malalties incurables i la mort.

A la presentació de l'obra, a la qual ha acudit l'elenc complet d'actors, Clua ha assegurat que se sent molt "agraït" perquè la seva obra explica "petites històries de personatges reals" amb els quals el públic pot identificar-se, en relació amb la incertesa que se sent en pensar en la mort.

Clua ha comentat que la idea de crear l'obra se li va ocórrer quan va viatjar a Marburg i es va adonar que ningú volia parlar-li sobre aquell virus per la "vergonya" que suposava el passat. En aquell moment, el guionista va reflexionar sobre el concepte de 'malaltia' i la manera que canvia les perspectives de la vida i de l'imaginari col•lectiu.

Segons ha declarat Clua, el concepte de malaltia és una part "inherent" de l'existència humana, i aquest és el tema principal de la seva obra, "la fi del món, tant el físic del planeta com el concepte de la mort per a l'ésser humà".

"Marburg parla, en definitiva, de la por de morir, del món ple de virus que no tenen cura, de com la mort ha tingut diferents cares, diferents noms, a través dels anys", ha dit Clua.

'Marburg', que s'estrenarà el 19 de maig, té Ivan Benet, Victòria Pagès, Vicky Peña, Santi Pons, Eduard Farelo i Ferran Vilajosana entre el seu elenc.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...