25 de maig 2010

El Grec, que obrirà Carme Portaceli el 13 de juny, programa 15 espectacles del Japó

www.elperiodico.cat
15 de maig de 2010



• Els directors locals dominen l’oferta teatral i Serrat és el gran protagonista en la musical

JOSÉ C. SORRIBES / IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

Qui busqui grans canvis que no ho faci en el programa del quart festival Grec que porta la rúbrica de Ricardo Szwarcer. Les normes que han marcat la línia del director argentí del festival d’estiu de Barcelona són quatre: diversificació de continguts, aspiració d’una qualitat mitjana alta, promoció de la innovació i la curiositat del públic i un reequilibri de gèneres. Queden ratificades en la 34a edició del certamen, que es va presentar ahir, de la mateixa manera que es manté el pressupost del 2009 (4,4 milions), cosa que ja suposa una gran notícia en dies de retallades. El cop d’efecte més gran és la presència del Japó com a convidat, una mirada més agosarada a l’univers escènic d’un país que les anteriors del Regne Unit i Itàlia. El Japó omplirà el Grec amb 15 propostes del total de 65 que es veuran entre el 13 de juny i l’1 d’agost.

El segon cop del festival arribarà el13 de juny, en què per primer cop una creadora firmarà l’espectacle d’inauguració. Una obertura que més d’un cop ha marcat, de forma una mica capritxosa, el balanç posterior del Grec. Segons va dir ahir Szwarcer, tocava «teatre» en la rotació de gèneres que defineix l’obertura amb el seu mandat. Carme Portaceli durà a l’amfiteatre un text clàssic (Prometeu, d’Èsquil) segons la versió contemporània de l’alemany Heiner Müller. Aquesta directora «compromesa» parlarà, segons Szwarcer, de «l’aquí i ara dels conflictes de l’ésser humà». Carme Elias encarnarà, en aquesta coproducció amb el Centro Dramático Nacional, l’heroi que va desafiar els déus.

GELABERT I AMAT
A més a més de la inauguració, el director del Grec va subratllar altres propostes entre les 65 (21 de teatre, 12 de dansa, 24 concerts i 8 de circ i altres formats) que es veuran en 29 escenaris. Va començar per Ki, un muntatge coreogràfic de Cesc Gelabert amb el suport de l’artista plàstic Frederic Amat i que s’inclou dins de l’ambiciós panorama japonès. El Grec ha recollit una invitació de la ciutat de Yamaga (al sud del Japó) per participar en la celebració del centenari del seu teatre de kabuki. Gelabert, Katsura Kan, ballarí de butoh, i Tomohiko Tsujimoto, de contemporània, protagonitzen aquesta coproducció amb set músics en escena. Ki, que s’estrenarà el 4 de juny a Yamaga, s’inclou en aquest panorama d’un país en què les manifestacions artístiques es defineixen, en opinió de Szwarcer, per la seva «molta sensibilitat, poc efectisme i gran refinament».

POEMA ÈPIC MUSICAL
El director del festival també va destacar –per proximitat sentimental, va reconèixer– Bolívar, fragmentos de un sueño, un poema èpic musical que arriba en el bicentenari del conquistador amb la firma d’Omar Porras i William Ospina. O l’òpera Amb els peus a la Lluna, la gran aposta familiar.
Amb la idea de repetir els 80.000 espectadors dels últims anys –«estaríem contents», va dir Szwarcer–, el festival convoca un bon nombre de creadors locals, com Oriol Broggi, David Selvas, Joan Ollé, Julio Manrique, Josep Maria Mestres i T de Teatre. Dels 21 muntatges, 12 seran amb directors catalans, fet que cohabita amb aquella projecció que fa que el Grec reforci, segons el primer tinent d’alcalde Carles Martí, la identitat de la ciutat com «un espai de referència internacional».

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...