19 de maig 2010

Singularitat i artesania


www.avui.cat
11 de maig de 2010


TERESA BRUNA
Foto de família amb bona part dels creadors i actors que conformen el cicle Radicals Lliure 2010 durant l'acte de presentació ahir al Teatre Lliure
JOSEP LOSADA

Torna el Radicals Lliure, una àmplia i eclèctica visió del col•lectiu de creadors "que surten del format i dels camins habituals del teatre de text", en paraules d'Àlex Rigola, director del Lliure i artífex d'aquesta iniciativa junt amb Narcís Roig, coordinador del Radicals. Aquest any hi ha la característica que força obres són sense actors.

El Lliure coprodueix quatre de les 13 propostes: "N'hem encarregat una al cineasta Albert Serra i hem coproduït els treballs d'artistes vinculats al Lliure com Roger Bernat, Sergi Faustino i Tomàs Aragay". La resta són, o bé propostes que ja s'han estrenat o bé que no han trobat cabuda als circuits. També tenim convidats internacionals com el suís Heiner Goebbels, els argentins Lola Arias i Rodrigo García, i d'altres.

Comencem per les coproduccions. Sergi Faustino presenta C60, "amb la intenció de parlar de tot el que aporta la música". A partir d'una selecció de 11 temes de soul, rock, punk, pop... Kiko Amat ha escrit uns textos sobre "tota l'onada expansiva de la música". Els músics interpretaran en directe un recorregut per aquests estils en versions molt diferents a l'original. Sergi Faustino les recitarà.

La consagració de la primavera és el títol del nou treball de Roger Bernat que, com ja és habitual, no té actors. El públic haurà de seguir unes instruccions sota les quals reconstruirà una coreografia de Pina Baush. "És un homenatge a la coreògrafa, seguint una línia similar a Domini públic", que també es va estrenar al Radicals", explica Rigola, perquè Bernat és a Mèxic.

Tomàs Aragay i la seva companyia Societat Doctor Alonso s'estrenen en el teatre de text amb Club Fernando Pessoa: "Gira al voltant de l'obra de l'autor portuguès. Hem inventat tres fans que es troben per fugir del món agressiu on viuen i es refugien al Libro del desasosiego, un volum de 400 pàgines de pensaments i aforismes", diu Aragay.

Per a Rigola, el cicle permet fer una anàlisi i saber per on van els trets: "Hi ha canvis en la manera de crear. Per exemple, Roger Bernat i Tomàs Aragay van començar junts. En Roger va tirar cap al teatre i en Tomàs, cap a la dansa. En aquest Radicals, les seves propostes s'enceten en la direcció contrària", comenta.

Pel que fa als internacionals, Rodrigo García porta el seu espectacle Versus. Rodrigo té dues maneres de treballar, o amb la paraula o amb accions. Aquest és un mosaic de petits happenings o un happening continu", diu Narcís Roig.

L'argentina Lola Arias reconstrueix la vida dels pares d'una colla de joves nascuts als 70 a Mi vida después... Des de Berlín, arriba Bonanza, el retrat audiovisual d'un microcosmos de set habitants que n'havia tingut 50.

Tancarà el cicle Stifters Dinge, de Heiner Gobbels, un espectacle d'alta tècnica en què els protagonistes són quatre pianos. Amb un muntatge àudio-visual espectacular, recrea la vida del naturalista Stifters Dinge.

Radicals catalans

Entre les companyies convidades de casa nostra hi ha Indi Gest, amb el Prometeu no res: " Teníem ganes d'investigar un treball de gest, cos i objectes, partint d'un tema conegut", diu Jordi Oriol, membre del col•lectiu.

L'Agrupación Señor Serrano ha creat Artefacte, una perla rara perquè en comptes de defensar la natura defensa la creació: "Nosaltres marxarem i ella queda sempre", diu Àlex Serrano. David Espinosa és un altre dels que treballen sense actors a Felicidad.es. L'últim cap de setmana de maig es concentraran tots els espectacles al Radicals Weekend, on s'esperen més de 100 programadors.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...