11 de març 2016

5 motius per anar a veure La Passió (i per a tornar-hi)

Les Passions d'Esparreguera i d'Olesa de Montserrat alcen el teló per oferir un espectacle d'alta qualitat en constant renovació


publicat per
http://www.surtdecasa.cat

Foto: 

CEDIDA
S'acosta la Setmana Santa, i la tranquil·litat de les viles d'Olesa de Montserrat i d'Esparreguera queda, com cada any, completament alterada per l'esdeveniment més estimat pels seus habitants: les representacions de la Passió. Des de principis de març fins al dia 1 de maig, el teló s'alça unes deu vegades en ambdós municipis per a representar les escenes més destacades de la vida i mort de Jesucrist. Una tradició que transcendeix el seu caràcter religiós i que els esparreguerins i els olesans han aconseguit convertir en una representació teatral impecable i espectacular, sense perdre mai el seu arrelament i el seu caràcter popular. Repassem alguns dels motius per anar a veure la Passió, i per a tornar-hi!
1. La història. Segurament la història més coneguda, llegida i representada de tots els temps. I és que en l'espectacle de la Passió veurem la dramatització dels episodis clau en el naixement del cristianisme i en la seva construcció religiosa. La seva excepcionalitat l'ha convertit en un referent cultural irrenunciable, que ha estat inspiradora de tota mena de manifestacions artístiques. Tanmateix, més enllà de la seva dimensió religiosa i cultural, la Passió és, sobretot, una història humana. Una història intensa i plena de tensió, d'emoció, de traïció i de dolor. Una història emocionant i, perquè no dir-ho, apassionant.
L'escena del Sant Sopar a la Passió d'Esparreguera. Foto: CEDIDA.
2. La renovació constant. Explicar una història antiga amb mitjans actuals. Aquest és un dels objectius dels equips tècnics i artístics de les Passions, que any rere any incorporen canvis per a millorar la qualitat de l'espectacle. A nivell tècnic, les millores han estat constants en els darrers temps. En la present edició, per exemple, la Passió d'Olesa ha incorporat projeccions que són un complement escenogràfic i alhora interactuen amb els actors. Les millores tècniques i escenogràfiques han anat acompanyades de millores també dels textos i la música de l'obra, per a tal d'aconseguir un espectacle més amè, sempre mantenint la fidelitat als textos evangèlics. Un bon exemple de renovació el trobareu aquest any en les representacions de la Passió d'Olesa, que ha modificat algunes de les escenes del primer acte per a incrementar la participació femenina.
L'escena de la crucifixió a la Passió d'Olesa de Montserrat. Foto: CEDIDA.
3. L'arrelament d'una tradició. L'origen de l'espectacle de la Passió se situa en les representacions medievals de la vida de Jesús, els anomenats «misteris». L'evolució d'aquestes representacions dramàtiques donà lloc a representacions teatrals. A Olesa, la representació de la Passió està documentada des de l'any 1538, quan es realitzava pels carrers del poble. A Esparreguera, el primer document que menciona la Passió és una carta de l'any 1611, en la que uns veïns de Sant Llorenç d'Hortons expliquen a uns familiars d'Esparreguera que vindran a la vila per a veure les representacions de La Passió. Aquesta tradició familiar es va anar transmetent de pares a fills fins a l'actualitat, esdevenint un dels símbols d'identitat més important dels dos municipis. Actualment, les Passions es compten entre els espectacles teatrals amateurs de més qualitat i de major magnitud que es representen al nostre país, i són un excel·lent exemple del nostre patrimoni cultural.
Jesús i els nens de la Passió d'Esparreguera, en una imatge de 1902. Foto: CEDIDA.
4. L'espectacularitat. La Passió és un espectacle de magnitud colossal, que mobilitza gairebé un miler de persones tant a Olesa com a Esparreguera. Compten amb més de quatre-cents actors i desenes de tècnics. Els teatres on es representen les Passions van ser dissenyats especialment per a potenciar-ne l'espectacularitat. Són teatres de gran capacitat (el d'Esparreguera té un aforament de 1747 persones, i el d'Olesa  de 1490), que es compten entre els més grans de Catalunya. En ambdues representacions, l'escenografia ha estat contínuament renovada, incorporant millores tècniques. En el cas de la Passió d'Esparreguera, cal destacar la seva aposta per la música en directe. Creació de l'esparreguerí Josep Borràs, és interpretada per una orquestra, una coral i un orgue. Ara, a més, es pot adquirir el CD amb aquesta banda sonora.
L'orquestra i el cor són algunes de les característiques de la Passió d'Esparreguera. Foto: CEDIDA.
5. Les altres propostes al poble. Més enllà de gaudir d'un espectacle teatral únic, anar a veure la Passió és una bona oportunitat de gaudir de les propostes gastronòmiques i culturals de l'entorn. Tant a Olesa com a Esparreguera es pot gaudir de descomptes per a grups i de packs gastronòmics. A Esparreguera, per exemple, s'ofereix un paquet cultural per a grups de més de 20 persones. Aquest paquet inclou l'espectacle de la Passió, una visita al teatre, una visita guiada per la història d'Esparreguera i tast del «Licor de Judes»; a un preu molt interessant de 16€.
Jesús davant dels romans, en una escena de la Passió d'Olesa. Foto: CEDIDA.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...