11 de maig 2018

Arriba el Festival de Titelles




18 companyies participaran en la 28ª edició d’aquest festival internacional que, enguany, aposta per la descentralització dels espais

Per Rosa Yélamos
8 maig 2018

De l’11 al 13 de maig, Gavà celebra la 28ª edició del Festival Internacional de Titelles, un certamen que, un any més, organitza La Xarxa amb la col·laboració de l’Ajuntament i que presenta, com a principal novetat, la descentralització d’espais. Es tracta, segons l’alcaldessa, Raquel Sánchez, “d’atansar progressivament els espectacles als diferents barris perquè tothom els pugui gaudir”. Amb aquesta voluntat, s’ha programat un taller de manipulació de titelles a MercaGavà, dissabte 12 de maig, d’11 a 14 hores.

Sánchez assegura que “l’aposta pel teatre familiar, per part de Gavà, és ferma, com així es demostra amb la programació estable a l’Espai Maragall i amb aquest festival que ens permetrà gaudir de 33 muntatges de contrastada qualitat per part de 18 companyies”. L’alcaldessa també ha lloat “la implicació de comerciants i veïns que guarniran aparadors i balconades per promoure l’esdeveniment”.

El president de La Xarxa, Jaume Amigó, ha precisat que “el disseny de la programació s’ha fet sota tres eixos: la diversió, la innovació i en les propostes dramatúrgiques i la reflexió i transmissió de valors”.

Els espectacles
Moltes de les propostes seran versions actualitzades de contes clàssics com el de “La rateta que escombrava l’escaleta”, “La cigala i la formiga”, “El flautista de Hamelín” o les històries del “Quixot”. També s’aposta per muntatges on es fusionen diferents arts escèniques. És el cas de “Molsa” de la companyia de Thomas Noone Dance que es representarà a l’Espai Maragall, i on es combinen titelles i dansa contemporània.

Moltes altres propostes prendran el carrer amb representacions a la plaça Josep Tarradellas, i altres de menor formal a la plaça Major, on també s’habilitaran parades d’artesans de titelles. D’altra banda, durant tot el festival es podrà gaudir, a la Torre Lluc, de la instal·lació “Titeretú” de la companyia Itinerària amb estructures mòbils de fins a 5 metres que la gent podrà manipular.

Tampoc faltaran els espectacles itinerants. Un dissabte, amb el Centre de Titelles de Lleida i “Hathi”, protagonitzat per un elefant de colors, i un altre diumenge, a les 19.30 hores, a modus de cloenda, que guiarà la Cia. Xip Xap amb Rum Rum, Trasto Karts

Altres activitats
En el marc del Festival Internacional de Titelles tindrà lloc una conferència i un debat amb la participació de destacats professionals de les arts escèniques per a infants i joves.

El punt de partida serà el divendres 11 de maig a la plaça Major amb la inauguració del Festival. L’acte es complementarà amb una jornada de reflexió oberta a la participació sota el títol “Travessant el titella. Nous llenguatges en la confluència de creació i emoció” que vol debatre al voltant de l’objecte manipulat com a punt de trobada entre l’obra i l’espectador, entre la voluntat i l’espera, entre l’abisme i la diversió.

La conferència anirà a càrrec de Dora Cantero, Llicenciada en Direcció escènica per l’ESAD de Múrcia i formada com a titellaire desprès de 7 anys de treball en diverses companyies. Les marionetes i les titelles l’han portat fins a Japó, Índia o Mèxic per retornar a França, Burkina Faso i Barcelona on va començar a col·laborar amb la també titellaire Mina Trapp.

A la sessió inaugural també hi seran presents Marisol Garcia, dissenyadora i constructora de titelles i Marti Doy, reconegut titellaire i reputat constructor de titelles i escenografia

Programació

publicat per

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...