20 de maig 2011

Les coses que es diuen a La Villarroel



El director Julio Manrique posa en escena des d'aquest vespre el món de la parella amb 'Coses que dèiem avui' de Neil Labute
L'humor descarnat i el desencant del dramaturg nord-americà Neil LaBute arriba a la sala Villarroel aquest vespre de la mà del director Julio Manrique, que posa en escena Coses que dèiem avui, una producció de la Sala Beckett que es va estrenar amb èxit en el Grec.

Després de l'èxit de crítica i públic que va aconseguir el muntatge en el festival Grec del passat estiu, Coses que dèiem avui ha saltat de les 70 butaques de la Sala Beckett a les 347 de la Villarroel. "És un signe de normalitat que els bons muntatges passin de les sales petites a les mitjanes i a les grans si és necessari", explicava la setmana passada la directora artística de la Villarroel, Carol López, durant la presentació de l'espectacle.

Coses que dèiem avui és un espectacle construït a partir de tres textos curts de Neil LaBute que parlen del "món de la parella, amb les seves inevitables misèries", i expressen "crueltat però també sentit de l'humor", a través d'un text "molt digerible i molt lúcid", segons Manrique. "No he volgut fer una mostra de teatre breu, així que he construït un espectacle coherent a partir de les tres obres breus", afegia el director.

Tres històries
A la primera de les situacions dues persones que havien mantingut una relació de parella fa anys es retroben després de molt temps sense veure's. En la segona, Paula se cita amb Jimmy per explicar-li la seva decisió de tallar la relació, però les coses es compliquen quan Jimmy es presenta acompanyat de la seva germana. Finalment, una parella sopa en un bistrot francès encantador.

Tres situacions íntimes i delicades sotmeses a la incòmoda violència de l'exposició publica, ja que en els tres casos els protagonistes estan menjant en un restaurant. "En tots els casos són personatges ben alimentats, que vesteixen roba cara i mengen en bons restaurants, però són infeliços", subratllava Manrique. "El missatge de les històries és tan vell com els grecs. Són crits primaris sobre la injustícia i l'amor perdut", afegeix Labute en el text inclòs en el programa de mà.

Dramatúrgia jove i contemporània
Carol López ha destacat "la coherència" d'aquest muntatge dins la programació de la Villarroel, que aposta per "la dramatúrgia jove i contemporània". López ha reconegut que l'aposta d'aquesta sala és "més arriscada" que programar "els clàssics" i la reacció del públic és "impredictible", tal com ha ocorregut amb Pluja constant que "no ha obtingut l'èxit de públic esperat". Això no obstant, els programadors estan convençuts que Coses que dèiem avui tindrà molt bona acollida, perquè ja han venut més de 2.000 entrades en la venda anticipada.

publicat per
foto de David Ruano (Xavier Ricart, Oriol Guinart i Mireia Aixalà a 'Coses que dèiem avui', que es pot veure des d'avui a La Villaroel.)
www.lamalla.cat
10 de maig de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...