01 de juliol 2017

Manlleu recorda les primeres eleccions democràtiques de 1977 amb una obra de teatre al Museu del Ter



És la nova proposta teatral d'estiu del Museu i la companyia CorCia



Aquest juny fa exactament 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a l'estat espanyol, després de la mort de Franco. Manlleu recordarà aquesta època de la transició amb l'espectacle 1977. Aquesta és la nova proposta teatral d'estiu que organitzen conjuntament el Museu del Ter i la companyia CorCia des del 2008. L'obra se submergeix en aquest moment històric per explorar les tensions i contradiccions que viuen quatre personatges amb diferents posicionaments i visions dels canvis polítics i socials.

Segons un dels directors, Joan Roura, han explicat la història "a través d'una família, un pare i una filla" i "dos personatges més que són com dues finestres que s'obren" per als protagonistes, provocant-los "esperança i amenaça". En aquest sentit, l'altra directora, Anna Presegué, ha remarcat que mitjançant "les històries personals, parlem de tot el context". A més, el fet que només hagin passat 40 anys "és interessant perquè és un moment que encara molta gent se'l pot sentir seu".

Per la seva banda, el director del Museu, Carles Garcia, ha explicat que l'obra es concentra en dos dies: les primeres eleccions democràtiques del 15 de juny de 1977, i 10 dies després: el 25 de juny. Precisament aquest dia va dimitir el darrer alcalde franquista de Manlleu, després de la pressió popular.

Cada espectacle, una recerca

El director del Museu del Ter ha remarcat que "cada espectacle implica una recerca". Precisament per fer 1977 han parlat amb gent que va viure aquesta època com polítics, capellans, activistes, sindicalistes i periodistes de Manlleu. A més, per saber exactament els cartells que hi havia a la capital de Ter també es va recórrer a l'arxiu fotogràfic de Carles Molist.

L'espectacle 1977 és la sisena obra conjunta del Museu del Ter i CorCia Teatre. Des del 2008 han programat diferents espectacles durant els mesos d'estiu com Torn de nit. Crònica negra, Ànimes de Batan, El Meu Barri, L'Aiguat i Bates Blaves. A mesura que ha passat els anys, més d'un miler de persones han passat per alguns dels passis de cada obra. Per exemple, l'any passat, un total de 1.426 persones van passar per les 25 representacions de Bates Blaves. Garcia ha apuntat que és un gran repte per la bona fluència que van tenir l'any passat.

L'espectacle que s'estrena aquest divendres 30 de juny està dirigit per Joan Roura i Anna Presegué, i el repartiment està format per Jordi Arqués, Anna Busanya, Marta Parramón i Joan Roura. A més, també hi ha treballat personal tècnic del Museu del Ter. Les funcions seran divendres i dissabtes des del 30 juny al 12 d'agost a les 9 del vespre.

Publicat per
Presentació de «1977», la nova proposta teatral de CorCia Teatre i el Museu del Ter | Adrià Costa
Carles Fiter, Manlleu | 26/06/2017

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...