10 de juliol 2017

Els premis Arlequí premien Clara Segura



Tot i que la gènesi mitològica dels arlequins no està ben definida, la majoria d’interpretacions coincideixen en destacar el seu origen diabòlic. No és estrany, doncs, que en els inicis de la dramatúrgia representessin personatges dolents o desgraciats: murris, ganduls, afamats, pobres, grollers, golafres... Poc sospitaven els antics romans que un gir inesperat de la història convertiria aquests personatges dignes de burla en un emblema de la subtilesa i el refinament, esdevenint un símbol del prestigi social que el teatre ha adquirit per les classes populars.

Imitant  aquest rerefons històric, els Premis Arlequí han millorat espectacularment la seva projecció i prestigi social. Concedits anualment per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC), reconeixen la dedicació de persones i institucions que treballen en la difusió dels elencs amateurs. El veredicte del jurat dels Arlequí 2016 —format per Josep Maria Porta, Magda Garcia, Josep Rafecas, Salvador Pardo i Jaume Ventura—, s’oficialitzarà dilluns 10 de juliol (18:30) en l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc a la seu del grup SGAE Catalunya (Passeig de Colom, 6, Barcelona).

Els premiats
La trajectòria de l’actriu Clara Segura, forjada al grup Enric Borràs de Sant Feliu de Llobregat, serà reconeguda amb el Premi Arlequí al professional. Segura, una de les millors dames de l’escena catalana actual, reivindica i exalta contínuament la bona feina feta pels grups amateurs.

L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines, còmplice imprescindible en l’organització de la Mostra de Teatre Juvenil de Catalunya, rebrà l’Arlequí 2016 a l’entitat. Un reconeixement per agrair la màxima predisposició i compromís que el Consistori encapçalat per Pere Pladevall ha demostrat en la consolidació d’un certament molt útil per la pràctica teatral de les noves generacions.

En la categoria "Persona", el guardó ha recaigut en Antoni Pardo Buch. Un home –en paraules del jurat—completament compromès amb “la filosofia que representa el teatre amateur”, ànima del grup artístic Carles Xena d’Arenys de Mar i un “gran col·laborador de tots aquells grups amateurs que han requerit els seus serveis en el camp de la il·luminació i la sonorització.

Dos grups que aquesta temporada s’han convertit en centenaris (1916 -2016) rebran el premi al grup amateur. Un honor compartit ex aequo per la Sala Cabanyes de Mataró i l’Elenc Artístic Arbocenc de l’Arboç. El jurat ha valorat la inclusió social promoguda per aquestes entitats a través del teatre, així com la qualitat dels seus muntatges, “tant tècnicament com de treball artístic i dramatúrgic, de cadascuna de les obres que porten a l’escenari”. Ambdós premiats han estat reconeguts amb la Creu Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya.

La Menció Especial  dels Arlequí 2016 ha valorat la immensa tasca comunicativa desenvolupada per Ràdio Gràcia. Programes com “Gent de teatre”, “Nit de teatre”, “Temps d’espectacle” o “Ones de Dones” han difós les activitats dels grups amateurs de teatre en tota mena de formats. Josefina Altés, Albert Vidal i Enric Sunyol són alguns dels locutors que més intensament han treballat en la cobertura mediàtica dels elencs catalans.

Des del seu naixement, l’any 2003, els Premis Arlequí han volgut fugir de les dinàmiques competitives que afecten altres certàmens. “Senzillament volem demostrar l’agraïment a tots aquells agents implicats en la millora dels grups amateurs de teatre”, destaca Josep Rafecas, president de la FGATC. Seguint aquesta filosofia, són les mateixes associacions federades les qui presenten les candidatures que opten als reconeixements.

Publicat per

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...