11 de juliol 2017

Dues dones, un gat i un destí


L'oracle de Facebook ha arribat a la Sala Flyhard. És 'Lifespoiler', ciència-ficció de butxaca amb gat amagat. No us la perdeu els amants del gènere

Amagada en un carreró del barri de Sants (carrer d'Alpens, 3), la minúscula Sala Flyhard -amb prou feines 45 espectadors i oberta els dilluns- prossegueix la seva heroica aportació a la creació contemporània en català. D'allà van sorgir èxits com 'Smiley', 'Litus', 'La pols' i 'Tortugues que van volar molt alt'. Ara amb 'Life­spoiler' ens traslladen a un futur inquietant: el mur de Facebook xiva la vida que t'espera: amors, feines, malalties…

Davant aquest desesperant determinisme -com afrontar el que se t'acosta sense poder fer res per canviar-ho-, Marc Angelet i Alejo Levis, autors i directors de la peça, s'han tret un gat del barret.

Sí, aquí hi ha gat amagat i no un de qualsevol. El de l'experiment imaginari del Nobel de física Erwin Schrödinger (també present en l'obra 'Afasians: the last conference' de Los Corderos) al·lusiu al principi de superposició en la mecànica quàntica. Un gat, ficat en una capsa, és viu i mort a la vegada (superposició dels estats possibles) en aquesta realitat quàntica, i no es pot predir el seu estat final -o sigui, si viu o mor- fins que intervé l'observador (s'obre la capsa). La paradoxa de Schrödinger els serveix als creadors per ordir una enginyosa trama de ciència-ficció en què els personatges podran lluitar contra el destí escrit a la xarxa.

EL+
Brillant posada en escena d'un mil·limètric, original i inquietant guió servit amb excel·lents interpretacions.
EL-
El públic es pot perdre en el desconcertant món quàntic i estaria bé donar alguna pista més.

Una escenografia d'impacte ens condueix a aquest món de realitats simultànies que obliga a un precís i exigent treball interpretatiu. Però per a això hi ha l'excel·lent repartiment, amb la meravellosa Vicky Luengo (quina naturalitat la seva), Bruna Cusí -que porta un any de pel·lícula amb 'Incerta glòria' i 'Estiu 1993'- i Sergio Matamala (el gat o conillet d'índies) experimentant de manera brillant i a dos pams del públic l'intricat i mil·limètric guió.

EFECTES ESPECIALS
La història, que llança interrogants sobre com poden funcionar els afectes en una vida predestinada, se centra en la relació amorosa de les dues dones després d'una primera cita, i avança com un puzle en un clima cinematogràfic apuntalat per fantàstics jocs de llums i efectes sonors i especials.

Tot encaixa, també la música concebuda pel físic i cantautor Àlex Torio, encara que és fàcil perdre's en aquesta paradoxa que desafia el sentit comú. Ciència-ficció de butxaca en un fantàstic muntatge amb el qual la Flyhard segueix escrivint el seu futur.

'Lifespoiler'
Sala Flyhard
Text i direcció
Marc Angelet i Alejo Levis
Repartiment
Bruna Cusí, Vicky Luengo i Sergio Matamala
Fins al 4 d'agost
12 o 16 euros

Publicat per
Imma Fernández

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...