28 de juny 2006

'Balansiyyá' s'estavella

24 de juny de 2006
El sector teatral valencià denuncia el malbaratament del govern
Ester Pinter
Benjamí Doménec, portaveu de la Plataforma de les Arts Escèniques valencianes on s'aplega tot el sector, va denunciar ahir que l'estrena dijous a la nit del musical en castellà Balansiyyá va confirmar el que ja havien avançat, que aquesta obra és "el paradigma d'una política cultural basada en el malbaratament" després de comprovar "la pèssima qualitat de l'espectacle".
El musical, que tracta la conquesta de València per part de Jaume I, està produït per l'empresa Mec:Events i la Generalitat Valenciana, la qual paga quasi la meitat dels 2,5 milions d'euros que ha costat. S'emmarca dins la celebració de la Copa Amèrica de Vela i aspira, segons la productora, a competir a Madrid amb els musicals estrangers.
Segons Benjamí, "sense entrar a fer una crítica teatral, el nivell tècnic és molt dolent, l'argument no convenç i la manca de rigor històric és de jutjat de guàrdia". Així va quedar patent, segons Doménec, en el fet que al descans més d'un terç del públic se n'anés, en un teatre on l'aire condicionat no funcionava bé. A l'estrena al Teatre Principal de València d'aquesta obra dirigida per l'argentí Carlos Veiga va assistir-hi el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i bona part del seu govern.
Els errors en el so, el desafinament dels cantants i la inclusió del playback en alguns fragments, tot i que s'havia anunciat íntegrament cantada i musicada en directe per la banda La Primitiva de Llíria, van ser la tònica general.
L'espectacle, que narra una fictícia història d'amor entre el suposat fill de Jaume I, Alfonso, i Azahara (Tessa, la valenciana d'Operación Triunfo), filla d'un apòcrif rei musulmà de València, no fa en cap moment esment de Catalunya, s'hi refereix com el Norte, i Jaume I surt com a rei d'Aragó. Les quatre barres només llueixen un cop, i com a estovalles, però com a estendard només s'aprecia la creu de Sant Jordi. El portaveu del govern valencià, Vicente Rambla, va defensar ahir "la gran projecció d'aquest musical que narra una part de la nostra història", i va recalcar, en resposta a les crítiques, que l'obra "no va en detriment" de les arts escèniques valencianes sinó que pretén "sumar".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...