30 de juny 2006

Els espais de la cultura catalana canvien de cara


www.elperiodico.com
27 de juny de 2006

La Generalitat i els municipis inverteixen 100 milions en la millora d'equipaments

M. EUGENIA IBÁÑEZ

BARCELONAPràcticament la quarta part dels municipis de Catalunya milloraran parcialment els auditoris, sales i espais d'art els pròxims dos anys. El Pla d'Equipaments Culturals (PEC) presentat ahir implica la inversió --entre Generalitat i ajuntaments-- de 100 milions d'euros per a la construcció o renovació de 232 edificis de 222 municipis. El 90% de les obres previstes s'acabaran al llarg de l'any que ve. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va declarar ahir que l'esmentat pla és un pas important per aconseguir que cada poble de Catalunya disposi d'un equipament cultural digne, una programació adequada i "un públic que respongui a aquesta oferta".El pla per renovar els equipaments culturals es va començar a gestar fa un any i mig i el seu contingut va quedar tancat al voltant del mes d'abril, data en què la consellera Caterina Mieras va ser cessada. Un pas previ laboriós va ser l'acord amb la Conselleria d'Economia per cobrir la inversió inicial de 31 milions d'euros prevista per la Generalitat --que han acabat sent pràcticament 50 milions--, ja que el cost del PEC queda al marge del pressupost ordinari del departament de Cultura. Els 50 milions restants, fins als 100 totals, van a càrrec dels ajuntaments respectius.
IMPORTS DIVERSOS
La llista de 232 equipaments facilitada ahir preveu inversions d'imports diversos que oscil.len entre els escassos 4.000 euros per a material audiovisual i insonorització de les sales polivalents de Llorenç de Penedès (Tarragona) i Castellfollit de Riubregós (Barcelona), fins al milió d'euros per a la segona i tercera fases del Teatre Cooperativa de Barberà del Vallès (Barcelona), els 922.000 euros per a la construcció del teatre municipal de Sant Andreu de la Barca (Barcelona), els 820.000 per rehabilitar el Teatre Principal de Sabadell, l'adequació de La Farinera de Tàrrega i reformes diverses al Teatre Principal de Terrassa.La "inversió més important en equipaments culturals que s'ha fet en la història de Catalunya", segons va declarar Mascarell, tindrà continuïtat les pròximes setmanes amb la tramitació d'ajudes per a la construcció i renovació d'arxius municipals, biblioteques públiques i locals associatius. "Si hi ha continuïtat en dos mandats més, fins al 2014, farem realitat l'ideal noucentista de disposar d'un equipament cultural a cada poble de Catalunya", va afegir Mascarell.El PEC recull el 85% de les peticions que han estat formulades pels ajuntaments, aquelles que s'han ajustat als criteris de concessió de les ajudes de la Generalitat, que ho són a fons perdut, i que han oscil.lat entre un mínim del 25% i un mà- xim del 50% del total del pressupost de les obres.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...