30 de novembre 2008

‘El salt de Nijinksy’ s’endú el Butaca al millor espectacle de dansa

www.capgros.com
25 de novembre de 2008

La gala celebrada a Premià guardona la companyia resident a Mataró i a Farrés Brothers, integrada pel també mataroní Jordi Farrés

per V. B. / ACN
fotos R. Gallofré

‘El salt de Nijinsky’, d’Art Trànsit Dansa, va ser guardonada ahir dilluns, dia 24, amb el premi Butaca a millor espectacle de dansa, en la gala celebrada al Pavelló d’Esports de Premià de Mar. L’obra d’Art Trànsit Dansa, companyia resident a la capital del Maresme, es va estrenar l’abril de 2007 al Monumental i s’ha representat, entre d’altres, al festival Grec i a Los Veranos de la Villa de Madrid. L’altre premi amb sabor local ha anat a parar a la companyia Farrés Brothers, en la qual participa el mataroní Jordi Farrés. El seu espectacle de titelles ‘Ovni’ ha estat guardonat amb el Butaca ‘Tel-Entrada’ a altres disciplines. Ovni presenta la història de dos astrònoms que busquen vida intel·ligent a l’Univers perquè a la Terra no n’han trobat.

El Salt de Nijinsky, obra de la coreògrafa mataronina Maria Rovira, es va imposar als tres rivals en la seva categoria, Mosaic mediterrani (NT Dansa), Mozartnu (MOM Produccions), i Nos pesa el corazón de los veloces (TNC). Rovira s’ha mostrat “molt il·lusionada” amb el guardó, que ha dedicat a tot el seu entorn i a la gent que ha fet possible que Trànsit sigui companyia resident a Mataró: “Des dels ballarins que van venir amb mi fins a l’Ajuntament, que ens ha deixat treballar amb confiança, passant pel director del festival Grec, que ens va programar a cegues”. Rovira ha destacat que el Butaca té “un valor especial” perquè és el públic en general qui el vota, i considera que el guardó pot “donar una empenta” al projecte de residència de la seva companyia a Mataró, iniciat el novembre de 2006. 'El salt de Nijinsky' encara segeix de gira: el 18 de gener es representarà a El Ferrol i el 24 del mateix mes a Madrid. Per la seva part, Jordi Farrés ha destacat la vàlua del Butaca que ha rebut Farrés Brothers, ja que ‘Ovni’ ha competit contra espectacles per a adults “en les mateixes condicons”. El mataroní, que actualment resideix a Igualada, ha destacat que hi ha un seguit de companyies d’arts escèniques per a infants com Farrés Brothers que “lluiten per dignificar el sector, considerant els nens i nenes no només com a públic de futur, sinó de present”. ‘Ovni’, que es va representar al Teatre Nacional, ha fet gira arreu de Catalunya amb més de 80 representacions en tan sols un any.

'Germanes', la gran triomfadora
La gran triomfadora de la gala dels Butaca, però, va ser la directora barcelonina Carol López, que es va endur un dels principals guardons de la nit amb 'Germanes', triada pel públic la millor obra de l'any. A més, la mateixa directora va recollir el premi al millor text teatral i l'actriu Maria Lanau, que fa el paper d'una de les tres germanes de l'obra, va ser reconeguda com la millor actriu de repartiment. L'altre gran nom de la nit va ser Júlio Manrique, amb 'La forma de les coses', que va rebre el Butaca com a millor director i al millor muntatge en petit format. Tant Germanes com La forma de les coses s’han pogut veure enguany a Mataró en la temporada estable de teatre i dansa del Monumental.

La cara més amarga de la gala la van veure els equips del 'El silenci del mar', de Miquel Gorriz, i 'Què va passar quan Nora va deixar el seu marit', de Carme Portaceli. Aquestes dues obres partien amb més nominacions que ningú, set i sis respectivament, però no van poder endur-se cap dels principals guardons de la nit. Pere Arquillué va rebre el Butaca com a millor actor a 'El silenci del mar' i Nani Valls va recollir un dels premis menors per aquesta mateixa obra, el de millor il·luminació. D'altra banda, els actors Lluïsa Castell, amb el Butaca com a millor actriu, i Manel Barceló, que va rebre el de millor actor de repartiment, van ser els únics guardonats de l'equip de 'Què va passar quan Nora va deixar el seu marit'.

La resta de premiats
La resta de premiats de la nit van ser 'Boscos endins' –millor musical i millor actriu de musical (Anna Moliner)–, 'Com pot ser que t'estimi tant' –millor escenografia–, 'Cabaret' –millor actor de musical (Víctor Masán)–, i 'A la Toscana' –millor composició original–, 'El llibertí' –millor vestuari–. En la categoria de cinema, el guardó a la millor pel·lícula va ser per a 'El orfanato', dirigida per Juan Antonio Bayona i protagonitzada per Belén Rueda. La pel·lícula ja va rebre set premis Goya. El Butaca al millor actor el va rebre Josep Maria Pou, pel seu paper a 'Barcelona, un mapa'; mentre que la millor actriu va ser Aïna Clotet, pel seu paper a '53 dias de invierno'. A més del premis destinats a diferents categories de les arts escèniques, així com els dedicats al cinema, dilluns a la nit es van lliurar dues Butaques honorífiques als escenògrafs Germans Salvador i al director Ricard Salvat, per la seva trajectòria dedicada al teatre. Els premis al millor mitja de difusió de teatre i cinema han estat per a Teatral.net i 'Cinema 3', del Canal 33.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...