27 de novembre 2008

Dues superproduccions musicals fan lluir la cartellera per a nens


www.elperiodico.cat
22 de novembre de 2008

Els protagonistes d'El vestit nou de l'emperador.
Foto: FERRAN MATEO
GEMMA TRAMULLAS
BARCELONA

L'obstinació de Joan Font, director de Comediants, per oferir al públic infantil espectacles tan dignes com els del millor teatre per a adults, es materialitza avui amb l'estrena a la Sala Gran del Liceu de La Ventafocs. Es tracta d'una versió de l'òpera La Cenerentola "en què no hi ha cap nota que no sigui de Rossini". A més de les funcions escolars, l'obra estarà en cartellera per al públic familiar els dies 23, 29 i 30 de novembre i, ja el 2009, els dies 25 i 26 d'abril i 2 de maig. Abans de la seva estrena, ja s'havien adquirit més del 60% de les 32.000 entrades posades a la venda.
"És important obrir portes perquè els petits entrin en la música clàssica i l'òpera", diu Joan Font, que ja va dirigir la versió reduïda de La flauta màgica de Mozart, un espectacle que registra l'esfereïdora xifra de 600 funcions. La porta d'entrada a aquesta òpera que proposa Font és el més semblant a la versió per a adults que Comediants van estrenar la temporada passada. Tot i així, hi ha alguns canvis: s'han retallat les àries, l'orquestra ha reduït les seves dimensions (i s'ha afegit un instrument, el fagot), en lloc del savi Alidor és un ratolí el que explica la història i l'escenografia s'adaptat a l'escala infantil. El vestuari és el mateix que en la versió per a adults.

CANTANTS ACTORS
Anna Tobella, que ja va protagonitzar la mateixa obra amb La Faràndula de Sabadell, interpreta Angelina (la ventafocs). Un dels aspectes que més s'han treballat amb els set cantants actors ha estat el de la vocalització de les lletres en català amb la intenció que "s'entengui tot". "Hi ha un tipus d'òpera que està dins dels paràmetres clàssics i un nou corrent que mira de teatralitzar el gènere i a aquesta ens hi hem apuntat nosaltres", afirma Font.
La música festiva i mediterrània i els aspectes màgics del conte converteixen La Ventafocs en una aposta segura per al públic familiar. Tot i així, té diverses lectures que permeten el gaudi dels més petits, però també dels adults, que poden accedir a temes com el debat sobre la lluita de classes que planteja el conte de Perrault.
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) obre també la seva sala gran per acollir El vestit nou de l'emperador, una adaptació musical del popular conte de Hans Christian Andersen. El millor d'aquesta adaptació, que estarà en cartell fins al pròxim mes de gener, és la música original creada pel jazzman Ignasi Terraza, al capdavant d'una orquestra de quatre músics que es converteix en un personatge més de l'obra.

EMPERADOR AMANERAT
La banda sonora de l'obra barreja jazz, gospel, rap, funk i òpera. El protagonista (Javier Canales) és un emperador molt amanerat amb veu de baix-gospel i els sastres que l'enganyen teixint un vestit invisible (Ferran Campabadal i Xevi Martínez) són dos tenors lírics.
És el tercer any que el TNC obre la Sala Gran a un espectacle familiar. Amb el títol del Nacional Petit, ofereix una programació que combina circ, titelles i màgia. Després d'El vestit nou de l'emperador, la companyia Los Excéntricos presentarà el seu nou muntatge, Rococó Bananas; el grup El Teatre de l'Home Dibuixat estrenarà Pedra a pedra, una obra en què els objectes inanimats cobren vida; l'il.lusionista Sergi Buka tornarà amb Umbra, i Boni protagonitzarà una funció de circ.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...