21 de novembre 2008

La Fundació Romea col.laborarà amb l'escena alternativa


www.elperiodico.cat
13 de novembre de 2008

• L'entitat impulsa l'anàlisi econòmica del sector i el suport a la nova creació

Canut, director de la Fundació.
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

La Fundació Romea, organisme sorgit de l'empresa Focus com a instrument de reflexió, innovació i diàleg entre les arts escèniques, la cultura i la societat catalana, va presentar ahir les línies d'actuació que defineixen la seva setena temporada, que es caracteritza per l'augment d'actes i l'inici de dues noves àrees de treball. La primera, Anàlisi i prospectiva, impulsa la defensa de les arts escèniques com un factor de desenvolupament socioeconòmic. Per fer-ho, segons va explicar el seu responsable, Xavier Marcé, es desenvoluparan estudis que analitzin rigorosament l'impacte econòmic del sector a Catalunya i a Espanya, començant pel període 2005-2007. "Un sector s'estructura sobre dades i elements contrastats, i en les arts escèniques no en tenim. Falta un observatori objectiu que reculli i estudiï les dades del sector cultural i que ens ajudin a regularitzar-lo".
Una altra de les novetats, sota l'epígraf R+D, busca la col.laboració amb els creadors i espais de l'escena emergent. "Primer volem analitzar les noves tendències que aportin coneixements i investigació al panorama escènic català. Volem retratar l'escena off off de Barcelona i dialogar i oferir recursos perquè puguin investigar més en la seva feina", va relatar Marcé.
Concebut des de la Fundació com a "lloc de reflexió i agitació cultural", l'Espai Bras, dirigit per Ángel Alonso, que en edicions anteriors acollia el Romea, s'expandeix a dues sales més del grup Focus: el Goya i La Villarroel. Destinat a debatre sobre les temàtiques de les obres teatrals representades, la seva primera activitat serà --el 22 de novembre al Goya-- la tertúlia L'ensenyament al segle XXI, amb motiu del muntatge Els nois d'història. Per una altra part, el Premi Fundació Romea de Textos Teatrals pren el nom de Premi Miquel Lumbierres, en homenatge al fundador i anterior director general de l'entitat, mort el 2006.

CONTES SOLIDARIS
També s'amplien els actes paral.lels que engloba Romea Plus, que va apujar el teló al setembre amb la conferència magistral d'Alfonso Guerra La política cultural de la II República. L'èxit de la lectura dramatitzada de Don Juan Tenorio, que va reunir Mario Gas, José María Pou i Constantino Romero, entre altres, ha portat el director de la Fundació, Carles Canut, a "institucionalitzar" aquesta lectura. Entre les pròximes activitats figuren la Marató de Contes (22 de novembre), en benefici dels projectes del missioner Ángel Olaran a Etiòpia, i ¿Nochebuena, Nochevieja? (8 de desembre), amb textos, música i artistes de Veneçuela i Cuba.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...