19 de novembre 2008

La Fundació Romea impulsarà el teatre emergent amb beques anuals


www.vilaweb.cat
13de novembre de 2008

L'entitat, vinculada a l'empresa Focus, pretén incitar el debat al sector escènic

JORDI BORDES.
Barcelona
La Fundació Romea assumeix la política de recerca i desenvolupament (R+D) que es fa en qualsevol altra indústria, que no sigui la cultural. La fundació, vinculada a l'empresa Focus, farà estudis exhaustius, tant econòmics com conceptuals, sobre l'art escènic i alhora donarà eines perquè els creadors de teatre emergent disposin d'algunes ajudes per a la investigació. Els treballs s'integraran en un banc de vídeos i no es duran forçosament a l'escenari dels teatres de Focus.

+ Carles Canut presentant Alfonso Guerra, el setembre passat al Romea.
Foto: ANDREU PUIG
El director de la Fundació Focus, Carles Canut, explicava gràficament ahir la reformulació de l'entitat: «La fundació creix però la taula on ens asseiem per presentar les activitats, no.» El president de la fundació i director general de Focus, Daniel Martínez, el rebatia més tard: «Normalment les fusions són per fer menys; nosaltres som tan rars que en fem més.» Efectivament, la Fundació Romea, creada fa set anys per crear activitats relacionades amb els espectacles que es programen al teatre del carrer Hospital, ara també assumeix l'Espai Bras (una entitat que feia una labor semblant a la de la Sala Villarroel) i integra les accions que apleguin també la programació del Teatre Goya.

A més, neix una nova secció dins de la fundació des d'on s'encarregaran estudis que ajudin a analitzar rigorosament problemàtiques del sector (per al 2009 es vol fer un estudi sobre l'impacte econòmic de les arts escèniques a Catalunya i a l'Estat espanyol del 2005 al 2007, «que doni uns indicadors vàlids per renovar les dades periòdicament» (comenta Xavier Marcé, l'impulsor d'aquesta nova secció). Per al 2010 es vol fer un treball més conceptual en què s'estudiï l'ús de l'audiovisual en l'escena a Europa. Finalment, també hi ha l'ambiciós pla d'establir una foto, com més fidel millor, «dels locals off-off», diu Marcé. El treball que Antic Teatre ja du a terme a l'Adriantic (cedeix l'equipament perquè els creadors puguin preparar nous muntatges, així com també facilita Simona Levy, del col·lectiu Conservas) és el punt de partida d'una col·laboració que es considera imprescindible.

Martínez admet que aquesta labor d'anàlisi, recerca i desenvolupament, amb la seva mentalitat d'empresari, «és un treball que fa falta» i per això prefereix no criticar cap administració i oferir la Fundació Romea com una eina útil al sector escènic.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...