19 d’octubre 2015

La poesia inunda Sant Cugat


publicat per
http://www.nuvol.com
@GriseldaOliver
Griselda Oliver i Alabau
13 octubre de 2015
  
El Festival nacional de poesia a Sant Cugat arriba a la seva quinzena edició i ho vol celebrar d’una manera ben especial: aquest any el festival no tindrà un únic poeta d’honor, sinó que comptarà amb la participació dels 228 poetes —“fet que demostra una gran vitalitat del gènere a Catalunya”, assegura Laura Borràs, directora de la ILC— que hi han passat durant tots aquests anys de tot el domini lingüístic, ja que la poesia travessa fronteres. “Volem esquitxar de poesia tots els racons de Sant Cugat”, diu Borràs. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.


foto : L’espectacle escènic ‘Com Elles’ amb Mireia Vidal-Conte, Odile Arqué i Marc Romera | Foto de Laura Rosselló


“Aquest festival va néixer a Sant Cugat amb l’ambició de ser un festival per a tots els ciutadans”, apunta Mercè Conesa. El festival, a més, també vol homenatjar i recordar dos poetes que fa poc que ens han deixat: Montserrat Abelló i Francesc Garriga, dos poetes que “van practicar el relleu generacional”, en paraules de Laura Borràs, ja que van voler conèixer les noves veus de la poesia. Així mateix, poetes d’honor com Joan Margarit, Feliu Formosa, Màrius Sampere o Joan Vergés “inundaran de poesia llocs com el Teatre-Auditori de Sant Cugat, però també les llibreries i les biblioteques”, explica la directora de la ILC.

Segons Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de Sant Cugat,  “aquest festival demostra que Catalunya té molts tresors: el de les lletres n’és un que cal preservar i aquest festival és exemple d’aquesta preservació”. De fet, per a Fortuny, la ciutat s’ha convertit en un espai on es pot produir cultura, ja que s’han creat grans complicitats que ho han fet possible.

Laura Borràs ha volgut recordar unes paraules de Joan Vergés, que va ser el poeta homenatjat de la passada edició: “El dolor dura per sempre si es fa cançó”. “La música fa perdurable la poesia”, assegura la directora de la ILC, i per això aquest any la poesia s’unirà a la música, però també a la resta de disciplines artístiques.

Una programació que mescla poesia i art

Per celebrar els quinze any, s’han programat diverses activitats per a tots els públics: recitals, concerts, lectures guiades, conferències, lectures vives, presentacions de llibres, teatre, homenatges, espectacles, exposicions i música, amb l’objectiu de demostrar que la poesia pot establir aliances amb qualsevol tipus d’art: “Hi haurà encontres de poesia amb gravats”, explica Laura Borràs. Entre les moltes i diverses activitats que s’han programat i que podeu trobar complet al web de la ILC, aquí en teniu algunes que no us podeu perdre:

—L’espectacle inaugural, que tindrà lloc el diumenge 18 a les 12.30 al Teatre-Auditori de la vila, és un viatge per la poesia catalana de tots els temps —dirigit per Estel Solé, actriu, poeta i dramaturga.

—El dia 15 a les 19.30, a l’Ateneu Santcugatenc es commemora el centenari del naixement de David Sanahuja, “un poeta desconegut per al gran públic, però que formà part d’aquella generació educada en el període republicà”, explica Isabel Graña.

—El dia 16, a les 19.30 a la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona, es representarà Com elles, dirigit per Sebastià Portell i Clar i amb una selecció de poemes de Mireia Vidal-Conte.

—El dimarts 20 a les 21 de la nit, Meritxell Gené presentarà el seu nou disc, Branques, en què musica dotze poetes dels Països Catalans del segle XX: Joan Vinyoli, Maria Mercè-Marçal, Joan Barceló, Joan Sales, Blai Bonet, Marià Villangómez, Concepció G. Maluquer i Manuel de Pedrolo. Gené ja havia musicat Màrius Torres al seu disc Així t’escau la melangia.

—El dimecres 21 a les 12 al Teatre-Auditori Sala Cabaret, M. Àngels Largo i Armand Villén porten la seva versió d’El cafè de la Granota, de Jesús Moncada al festival de poesia. Es tracta d’una obra teatral que la companyia ja ha portat a diversos llocs de Catalunya.

—El dijous 22 a les 19 al Cafè de l’Auditori, Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives recordaran Ovidi Montllor, en una representació que recorre per la faceta poètica del poeta.

—El dijous 22 d’octubre a les 21, Estel Solé i Àngels Gregori s’encarregaran de donar el tret de sortida a la “Nit de poesia” al Teatre-Auditori, una de les vetllades més emblemàtiques del Festival.

—El dia 23 al Cafè Auditori s’homenatjarà Francesc Garriga amb la “garrigada”, un recital poètic i musical amb el qual es vol celebrar la seva obra i el seu llegat. El conductor de l’acte serà Marc Romera, i comptarà amb la presència d’Ester Andorrà, Xavier Bosch, Carles Hac Mor, Toni Moreno, Pau Vadell, Mireia Vidal-conte, Joan Vigó, Ester Xargay, i un llarg etcètera. L’endemà, el dia 24 a les 13 a la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori, Ester Andorrà, Marc Romera, Pau Vadell i Ester Xargay tornaran a evocar la figura del poeta, molt vinculat a aquest festival.


—Finalment, “Manhattan poètic” és l’activitat amb què es vol homenatjar Montserrat Abelló, i es farà el diumenge 25 al migdia al Celler Modernista. “Montserrat Abelló tenia 96 anys molt jovials: cada dia al migdia es prenia un manhattan”, explica Laura Borràs, i aquest és el motiu pel qual han decidit recordar-la d’aquesta manera. Amb aquest acte es clourà el festival i es donarà pas a la resta d’activitats programades que s’allargaran fins al 21 de desembre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...