25 d’octubre 2015

Cent anys de Pastorets



publicat per
19 d'octubre de 2015

El 24 de desembre del 1916 es van representar per primera vegada, al Coliseu Pompeia del barri de Gràcia, a Barcelona, els Pastorets de Josep M. Folch i Torres. Això vol dir que l’any que ve se n’escaurà el centenari i que, vist per sobre, aquest Nadal se’n celebrarà la centena temporada.

Vist per sobre, dic: els Pastorets, i especialment els d’en Folch i Torres, continuen vius, i ben vius, en els teatres d’una pila de poblacions d’arreu del país; però, tot i la seva continuïtat, han viscut algunes temporades en blanc, especialment les de la Guerra Civil, perquè eren massa de missa, i les primeres de la dictadura, perquè no es podien fer en català. Però, sigui com vulgui, en Lluquet i en Rovelló no callen i segur que l’any del centenari es faran sentir pertot encara més.


Per preparar-nos-hi, aquest dissabte les escales del Teatre Nacional van acollir una munió d’àngels i dimonis, arribats des de diverses comarques, que van començar esbatussant-se i van acabar acordant un armistici, gràcies als bons oficis de Toni Albà, pastoretista reconegut i ambaixador del centenari. Hi vaig ser, en nom de la Fundació Folch i Torres, per ajudar a empènyer la festa, amb Lenke Kovács, comissària de la celebració, Lleonard del Rio, coordinador general de la Coordinadora de Pastorets, Ramon Folch i Camarasa i encara molts més que, amb banyetes o sense, amb plomes o sense, posen cada any el seu talent a fer possible que els Pastorets tornin a l’escena.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...