28 de juny 2007

Bombolles de cambra



20 de juny de 2007



Pep Bou i Jordi Masó estrenen una obra amb piano i efectes de sabó en directe


Barcelona

El pianista Jordi Masó entén que la música impressionista parisenca funciona amb els espectacles de bombolles de Pep Bou. Masó i Bou presentaran al Tívoli, a partir del dijous 28, Clar de llunes, un concert de cambra que s'il·lustra amb la màgia de Pep Bou. L'obra s'havia de fer al Grec i es va descartar a última hora. Els programadors del Grup Balañà van insistir que l'obra es representés aquest estiu al Tívoli. L'obra arrenca d'una invitació a l'Auditori de Girona i està en plena evolució.
+ Pep Bou amb una de les seves bombolles gegants. Foto: EL PUNT
«No m'imagino Beethoven ni Bach amb bombolles», comenta Masó. El pianista va convidar Pep Bou a trobar-se dalt de l'escenari compartint partitura de Mompou. Aquest va ser el punt de partida que ara ha crescut amb la incorporació d'altres compositors afins a l'univers sonor de Mompou (Debussy, Blancafort, Séverac, Antonio Donostia, Fauré i Turina) i un reforç audiovisual. Tot i que el repte de l'espectacle és aconseguir la compenetració perfecta de la música i les bombolles (fent que la partitura quadri amb l'efecte visual i viceversa), les imatges seran suggeridores. «Sense voler ser pamfletaris», diu Bou, serà un cant a protegir un món que és víctima del canvi climàtic, molt en part per culpa de conseqüències humanes.
Pep Bou torna als escenaris després d'un any i mig sabàtic. El programa començarà a rodar per tot el món. Masó admet que caldrà compaginar agendes per fer compatibles les actuacions estrictament musicals amb les de Clar de llunes. Bou hi ha incorporat poques novetats visuals. Es limita a presentar alguns dels exercicis dels últims espectacles en la majoria de les interpretacions musicals. També en algunes ocasions es limita a escoltar la interpretació de Masó. Simplement. Les novetats vindran per la investigació en el reflex de les imatges. Una bombolla plana (que ja va utilitzar a Sabó sabó) serà la pantalla que farà rebotar les imatges a una pantalla gran. Pep Bou intervé en la pantalla transformant la imatge, que, de fet, està en continu moviment.
L'artista, que celebrarà aviat els seus 25 anys d'aventures manipulant bombolles arreu del món, ja va treballar amb música en directe a Diàfan. Eren actuacions amb la partitura tancada, cosa que ara canvia perquè tots dos artistes procuren conciliar i culminar l'efecte sonor amb el visual, i viceversa. Bou admet que el pianista «cedeix més perquè la bombolla no té mètrica». Per Masó, la fragilitat de la bombolla («el seu destí és esclatar», matisa Bou) és comparable a la interpretació d'una partitura de música. El muntatge estarà en cartell fins al 15 de juliol al Tívoli de Barcelona.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...