28 de desembre 2007

L'Agrupament Baixa Ribera Salada compleix 25 anys de Pastorets i 4 de Pessebre Vivent



http://bisbatsolsona.blogspot.com
23 desembre 2007


Ogern celebra el Nadal amb una imaginativa combinació de Pastorets i Pessebre Vivent
Renovar-se o desaparèixer. Amb aquesta idea l'Agrupament Baixa Ribera Salada va decidir donar un revulsiu a les tradicionals representacions d'Els Pastorets que organitza des de fa 25 anys a Ogern.

Per fer-ho, els responsables d'aquesta entitat, van optar per incorporar a les populars funcions d'Els Pastorets, un Pessebre Vivent -amb quadres d'antics oficis- i representar els primers quadres de la història de Lluquet i Rovelló pels estrets carrers i acollidors racons de la vila.

La fórmula, que enguany arriba a la seva quarta edició, funciona i l'any passat van visitar l'espectacle més de mig miler de persones, tal i com explica Josep Santaeulària, president de l'Agrupament Baixa Ribera Salada que agrupa els muncipis de Lladurs i Castellar de la Ribera, al Solsonès i de Bassella a l'Alt Urgell.
Les funcions comencen a l'entrada del poble en un recorregut on es mostren oficis que antigament es practicaven a la vila. El sastre, el forner o la botiga són alguns dels quadres escenificats que s'han bastit seguint la informació que aporta el llibre "Oficis i Tradicions que marquen una època" de Lluïsa Camps.

A continuació els carrers de la vila es converteixen en l'escenari de la representació d'Els Pastorets. A través d'en Lluquet i en Rovelló els espectadors s'endinsen en la coneguda història de "l'Adveniment de l'Infant Jesús", tal i com la va concebre Folch i Torres. Els episodis inicials de l'obra se succeixen pels diferents escenaris de la vila mentre els protagonsites de la història guien els visitants entre escenes de pastors, dimonis i àngels. La funció dura aproximadament una hora i mitja i s'acaba a l'escenari del local social del poble en una adaptació reduïda del text de Folch i Torres que incorpora, també, passatges escrits per mossèn Jordi Sala, que va ser rector de la parròquia d'Ogern durant més de 20 anys.


La direcció de "Els Pastorets de la Ribera Salada, al ras i a cobert" és de Josep Santaeulària, Ramon Segués i Josep Pelegrina, i com comenta Santaeulària, "és un muntatge completament diferent del que es pot veure en d'altres llocs, ja que a banda d'incorporar una mostra d'oficis antics, una part de l'obra es representa al carrer". Amb aquests ingredients els responsables de l'espectacle han volgut mantenir la pervivència d'aquest típic teatre de Nadal a través d'una fòrmula més moderna. "Els Pastorets en la seva versió més tradicional vivien una certa davallada a Ogern i aquest format vol ser un revulsiu perque no es perdi la tradició de representar-los per les festes de Nadal" ha explicat Santaeulària.

L'Agrupament Baixa Ribera Salada compta amb més de 130 socis i una vuitantena de persones -pràcticament tot Ogern- col·laboren en l'organització d'Els Pastorets i el Pessebre Vivent.

Enguany les representacions es fan els dies 26, 29 i 30 de desembre, l'espectacle dura una hora i mitja i en finalitzar es convida als assistents a berenar.

Informa: Ramon Estany

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...