29 de desembre 2007

Poesia, festa... teatre!



www.avui.cat
22 desembre 2007

Teresa Bruna
Els Farrés Brothers presenten a la sala petita del TNC ‘OVNI’, un espectacle de titelles i sense paraules
DAVID RUANO

Vacances, un dinar d'empresa; a comprar regals, un sopar amb amics; un viatge, menjars típics; sortida a la neu, un restaurantet; Nadal a casa, menjar en família! Les festes del cicle nadalenc piquen fort a l'estómac. Com correspon a aquesta secció, us proposem relaxar-lo i enviar-vos al teatre. Els espectacles nadalencs són poètics, divertits... una festa que es pot compartir amb la família i amb els amics. Comencem anant-hi tots junts, aprofitant el descans escolar.

El Teatre Tívoli proposa una aventura submarina fantàstica. Es diu Aqualia i es pot veure els dissabtes (17.30 h) i diumenges (12 h). És un espectacle de gran bellesa plàstica, d'un gènere poc usat: el teatre fluorescent. Hi ha música, colors fascinants i personatges que s'uneixen en un tot per crear emocions i a la vegada convidar a reflexionar sobre el futur dels oceans.

Nadal al TNC

El TNC ha preparat el pack Especial Nadal, amb abonaments. A més de la programació normal de nit, que no preveu cap celebració especial, els dies 18, 25 i 26 de desembre la Sala Gran acull El Poema de Nadal, de J.M. de Sagarra. És un relat poètic basat en la tradició popular, sobre el naixement de Jesús i el pelegrinatge dels pastors. El veterà Esteve Polls -considerat mestre de Núria Espert- fa molts anys que prepara aquest muntatge, sempre amb diferents actors. "La vam començar l'any 1951 al Círcol Catòlic de Badalona, jo encara era aficionat", ens explica. S'ha representat arreu, "fins i tot a Buenos Aires, i en català", i, sobretot, dins les esglésies. Finalment, arriba a un escenari de debò: "Fa 10 anys que vaig emprendre un combat aferrissat perquè es fes al teatre. Aquest any ha pogut ser".

L'espectacle combina el text amb les nadales tradicionals, arranjades i posades al dia. "Dividim la història al voltant de quatre cants: el de l'Estrella, el del Rabadà, Buscant camí cap a la cova i El noi de la mare". Sagarra va crear un Rabadà molt diferent: "És la representació del capitalisme, de la globalització...", puntualitza Polls.

El programa de Nadal del TNC es completa amb OVNI. Farrés Brothers & Cia i Tren de Somnis, de Jordi Sabatés, dirigida per Joan Font, a la Sala Tallers fins al 6 de gener.

A la Nau Ivanow tenim l'altra cara de Nadal, amb un text brillant de Peter Turrini, Josep i Maria, que dirigeix Carme Portaceli.

El Teatre Regina té en cartell El conte de Nadal, creació de la Companyia La Trepa a partir del conte de Charles Dickens. També és una combinació de cançons i text, molt tendre i poètica, que estarà en cartell els dissabtes (18 h) i diumenges (12 h). Per aprofitar les vacances, es representarà els dies 26 (19 h), 27, 28, 29, 30, 2, 3 i 4, a les 18 h.

El Guasch Teatre proposa Nadals Màgics, creació pròpia, amb cançons que els menuts reconeixen. Explica la història d'en Maiky i la Mery. En Maiky ja feia temps que havia perdut la il·lusió, però aquella nit passa una cosa especial i la màgia del Nadal, torna. Fan dues funcions, cada dissabte i cada diumenge.

El Màgic Andreu

La màgia de Nadal se suma a la del Màgic Andreu al Poliorama amb l'espectacle Chuspitruiskiguaychikey. És una proposta de Nadal de debò, perquè només s'hi pot anar fins al 4 de gener. El singular màgic català ha fet una creació nova i s'ha inventat una paraula amb molta força, que li "dóna poders" per il·lusionar. L'acompanya la seva filla Joana i el mestre de cerimònies, Coloraines.

El SAT! Sant Andreu Teatre divideix les festes en tres etapes. Fins al dia 23, Xirriquiteula Teatre presenta Contes del Cel. Els dies 27 i 28, concert especial de Macedònia, que presenten el seu nou disc Gira la fruita (19.30 h). Per acabar, la companyia D3N3 presentarà L'Aniversari de Numira, del 29 de desembre al 4 de gener.

Ara els grans

El grup Focus celebra el Cap d'Any a tots els teatres. "Les funcions s'aturaran 15 minuts abans de les 0 h, de tal manera que els espectadors podran compartir aquest moment amb els actors, que hauran abandonat el guió. En acabat, l'obra seguirà i, al final, hi haurà més sorpreses", explica Domènec Reixach, director general de continguts i comunicació de Focus. Això passarà a La Villarroel, que compartirà les Intimitats amb cotilló, raïm i cava; al Condal, on fan Òscar, una maleta, dues maletes, tres maletes (un cap d'any amb Joan Pera!); i, si voleu traspassar l'any al Romea amb El Senyor Perramon, deixarà de ser un garrepa, es convertirà en Boris Ruiz i us oferirà cava.

La perruqueria del Gaixample que hi ha muntada al Borràs amb l'obra Pels pèls, també es posarà les guirnaldes i compartirà festa amb el públic. En un espai on hi ha tanta col·laboració entre dalt i baix de l'escenari, el cap d'any pot ser tota una experiència. Amb assassinat.

Un altre teatre que també proposa festa final amb algun difunt és el Guasch, on s'està representant Assassins Associats. Per compensar, fa riure i donen raïm.

Els musicals, que ja són una festa, l'engrandeixen encara més. Grease celebra gairebé el final de l'espectacle (marxen al gener), amb una festassa que, a més de cava, cotilló i raïm de la sort, promet al públic que cantarà, ballarà, s'enamorarà i... pot tocar-li un viatge en un sorteig, a més d'altres sorpreses.

La Cubana també passarà el cap d'any amb el seu públic al Coliseum, amb un brindis i "algun extra". I el dia de Nadal faran dues funcions, a les 19 i a les 23 h.

Cabaret i Mamma Mia!, els musicals de Stage Entertainment, també passaran la nit de Cap d'Any amb el públic. Nosaltres us desitgem que passeu un molt bon teatre i una feliç estrena del 2008.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...