24 de desembre 2007

Pastorets a l'exili


www.avui.cat
22 desembre 2007

Els vilanovins Sergi López, Toni i Guillem Albà, Marta Bayarri i Helena Pla es traslladen a Sant Pere de Ribes per donar cos a l'espectacle més esperat


Marta Rius
Olga Jiménez dirigint Sergi López, Guillem Albà i Toni Albà en un assaig dels Pastorets a Sant Pere de Ribes
TJERK VAN DEL MEULEN

Què tenen en comú Sergi López i Toni Albà? Doncs, a més de ser de Vilanova i la Geltrú, tots dos actors catalans amb més èxit d'aquest any protagonitzaran una representació local dels Pastorets. Des de fa anys, Albà i López deixen un forat a l'agenda per tornar a la seva ciutat i col·laborar amb la tradicional obra nadalenca.

El muntatge d'enguany, però, no tindrà com a escenari cap local vilanoví, ja que des de fa dos anys la ciutat no compta amb instal·lacions habilitades per a les arts escèniques. El Teatre Principal està tancat per reformes i el Círcol Catòlic acull aquests dies la seva pròpia representació dels Pastorets. És per això que la direcció de l'obra, encapçalada per Olga Jiménez (Estaquirot Teatre), ha decidit traslladar-se al municipi veí de Sant Pere de Ribes. El títol és ben al·lusiu: Pastorets a l'exili. Cercant posada. Segons Jiménez, "no pretenem esdevenir uns Pastorets reivindicatius, però aquesta és una manera de fer saber al públic en quina lamentable situació es troba Vilanova pel que fa a infraestructures de teatre".

De Pastorets se'n representen a diversos municipis catalans, però aquests són especials per tres raons: primer, perquè, tot i ser amateurs, compten amb la interpretació de més actors vilanovins coneguts, com ara Marta Bayarri (la Irene del Cor de la Ciutat), Guillem Albà (protagonista del darrer xou dirigit per Jango Edwards, Sketchofrenia) i Helena Pla (de l'associació Projecte Vaca). Segon, perquè el muntatge estripa el clàssic guió de Folch i Torres amb elements còmics relacionats amb l'actualitat vilanovina i nacional i contínues improvisacions. I tercer, el cançoner s'ha adaptat amb versions rockeres en directe.

Aquests resulten ingredients suficients per assegurar l'èxit de l'espectacle. Bona prova d'això ha estat l'ambient que es respirava dimecres durant el darrer assaig general previ a l'estrena, el 27 de desembre a l'entitat ribetana GER. "Aquí tots ens coneixem, estem com a casa, i això fa que l'ambient sigui distès", comenta Toni Albà instants abans de l'assaig. Albà, que ja ha gravat Els Pastorets del programa de TV3 Polònia, farà de Rovelló, el pastoret poruc que amb en Lluquet (Guillem Albà) s'endinsa en un somni farcit de peripècies ambientades en el naixement de Jesús. De camí a Natzaret, tots dos pastorets toparan amb un heterodox Satanàs, a qui donarà vida Sergi López. El caos de Renfe o els Mossos d'Esquadra són alguns dels jocs satírics que tenen el seu lloc en aquest viatge oníric.

La cinquantena de persones que participen en l'obra són actors aficionats que ja tenen experiència prèvia en la peça o que trepitgen per primera vegada un escenari, fet que la directora valora com "un clar símptoma que les noves generacions estan agafant el relleu". Aquest interès és senyal de la bona salut de què gaudeix l'obra i, per extensió, el teatre amateur local. El públic així ho confirma, ja que s'han venut totes les entrades per a les quatre sessions. Per a aquell qui encara dubti del planter de professionals vilanovins, i a títol anecdòtic, cal mencionar la intervenció del director de TV3, Francesc Escribano, amb un petit paper com a vilatà de Natzaret.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...