30 d’abril 2009

El Teatre de Sagunt no s'enderrocarà


www.avui.cat
25 abril de 2009

Ester Pinter
L'amfiteatre del teatre romà amb les grades noves fetes damunt les antigues
ARXIU

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) va estimar ahir que hi ha una "impossibilitat legal" per executar la sentència del Suprem que obliga a demolir la reforma del teatre romà de Sagunt obra dels arquitectes Giorgio Grassi i Manuel Portaceli. El TSJPV basa la seva argumentació en l'argument que aquelles obres de rehabilitació de 1988 són legals d'acord amb la normativa actual, la nova llei de patrimoni valencià que el govern del PP va aprovar posteriorment a la sentència del Suprem. Això significa, segons la sala contenciosa administrativa, que la reforma de Grassi i Portacelli "podria ser demolida i a l'endemà aixecar-se exactament igual i seria legal".

Per aquest motiu, afegeix la sentència, "per evitar absurds d'aquesta magnitud", han recorregut a la "causa d'impossibilitat legal" prevista a l'article 105.2 de la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. D'aquesta manera, la sala va estimar l'incident d'inexecució de sentència plantejat per la Generalitat valenciana en el qual se sol·licitava no portar a terme per "impossibilitat legal i material" la decisió del TSJCV, confirmada després per l'alt tribunal, de demolir les obres derrocant el mur de tancament de l'escena fins a la cota de 1,20 metres i retirant les plaques de marbre superposades a la pedra de la càvea.

La sala coincideix amb l'autor del recurs contra les obres de restauració, Juan Marco Molines, exdiputat del PP, que les sentències han d'executar-se en els seus propis termes però matisa que "el fet que no s'executi sempre la sentència literalment no vulnera l'article 118 de la Constitució".

Un "circ"

Marco Molines assegurava ahir que recorrerà la decisió del TSJ i va lamentar el "circ" que s'ha muntat al voltant d'aquest assumpte. En canvi, des del govern valencià van valorar que l'acte del TSJ dóna la millor solució per al teatre romà

Els arquitectes Grassi i Portaceli van començar el projecte de reconstrucció del teatre fa uns vint anys, durant l'etapa del socialista Ciprià Ciscar al capdavant de la conselleria de Cultura. En aquell moment, el PP va portar el projecte als tribunals i el Suprem espanyol va sentenciar, l'any passat, que calia destruir les reformes fetes. Aleshores, però, la Generalitat valenciana governada pel PP va canviar de parer i va presentar un recurs al Superior de Justícia valencià perquè, finalment, no es demolissin les obres.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...