27 de gener 2011

'Macbeth' i les decisions dels governants, a la Nau Ivanow

Carles Fernández Giua presenta una lectura contemporània del text clàssic de Shakespeare
El director i dramaturg Carles Fernández Giua realitza una lectura contemporània del 'Macbeth' de William Shakespeare en un muntatge de la companyia La conquesta del Pol Sud que s'estrena aquest dilluns a la Nau Ivanow. L'obra, que es representarà fins al 13 de febrer, no identifica l'acció en un moment històric concret, però fa "una lectura contemporània del text, des del nostre present", ha dit. El text planteja una pregunta a l'espectador: "fins a quin punt hem d'estar atents a les decisions dels governants?, decisions que acaben produint dolor, guerra i destrucció", ha dit Fernández Giua.

Nau Ivanow
En la seva adaptació, el director ha procurat "respectar l'estructura de Shakespeare, entendre el seu llenguatge, perquè té un entramat d'una riquesa òbvia, i brinda un material que permet treballar amb una gran llibertat". Precisament, la feina de Fernández Giua amb els actors s'ha centrat en "la recerca d'espais de llibertat". En relació amb l'original, l'espectacle redueix el nombre de personatges: "hem fos alguns personatges, i a més alguns dels actors arriben a representar fins a tres i quatre rols, i només Macbeth i Lady Macbeth no doblen altres personatges". Dani Arrebola, Jordi Brunet, Marc García Coté, Laia Martí i Pau Sastre interpreten els diferents personatges en un escenari dissenyat per Eugenio Szwarcer.

El poder, la corrupció i la por
Fernández Giua ha assenyalat a la presentació que la intenció inicial era "confrontar Shakespeare a l'actualitat" i després d'una lectura de diversos textos de l'anglès i la circumstància de comptar amb cinc actors va optar per 'Macbeth', que s'adaptava millor a aquesta premissa que textos com 'Hamlet', 'La tempesta' o 'Somni d'una nit d'estiu'. 'Macbeth', comenta el director, li sembla més interessant, perquè "parla del poder i de la corrupció", una preocupació que ja estava en anteriors espectacles de la companyia. Segons el parer del director, "el segon gran tema de la peça és la por", fins al punt que Fernández Giua veu 'Macbeth' com "l'obra del pànic". "Macbeth és la història d'un home que ho perd tot, que deixa escapar la felicitat que tenia a l'abast i el nostre muntatge intenta veure per què", ha resumit el director.



Desesperança
A 'Macbeth' mor molta gent i el mateix director s'interroga per on està l'esperança i la conclusió no pot ser més lúgubre: "En aquest espectacle hi ha poca esperança, potser al final amb el relleu en el poder, quan el tirà és destronat, però costa trobar un punt d'esperança amb el món en què vivim avui". Malgrat que el propòsit de Fernández Giua era "fer un Shakespeare molt sintètic al servei del text", a l'obra s'inclou una escena anacrònica de lluita amb espases, que funciona com metàfora.

publicat per
www.lamalla.cat
17 de gener de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...