25 de gener 2011

'A la família Raluy conservem el circ més pur'



La companyia fa una parada aquest cap de setmana a Igualada amb l'espectacle Saltimbanqui

Enguany en fa 100 que va néixer Luis Raluy Iglesias (1911-1984), fundador del Circ Raluy, una de les companyies de circ amb més èxit i projecció internacional de Catalunya. Aquest cap de setmana presenten el seu nou espectacle, Saltimbanqui, a Igualada, una ciutat on s’hi senten "com a casa". Els actuals directors del Circ Raluy, Carlos i Luis Raluy, són fills de l’home bala i de la igualadina Marina Tomàs Jorba: "Per nosaltres, sempre és especial tornar a Igualada. A més, enguany, volem commemorar el centenari del naixement dels nostre pare portant l’espectacle a casa de la mare", explica Carlos Raluy.

La companyia ho va tenir molt clar des d’un primer moment: després d’estrenar el seu espectacle a Barcelona, la seva primera opció era Igualada, on s’hi estan des de dijous i fins demà diumenge. A més, i coincidint amb la seva presència a Igualada, l’alcalde Jordi Aymamí els hi va fer entrega, dimecres, d’una placa commemorativa. Les representacions de Saltimbanqui es van començar dijous; avui actuaran a les 17.00h i a les 19.00h; i diumenge a les 12.15h i a les 19.00h. El dia de l’estrena, el circ estava pràcticament ple.

Durant l’actuació s’hi podran veure acròbates de mà i de bàscula, monocicles, malabaristes... l’essència del circ. "Hi veurem triples salts, dobles piruetes...", avancen des del circ. Enguany presenten un espectacle que "no té res a envejar als de les grans companyies internacionals. Creiem amb la qualitat de les nostres actuacions i així ho intentem en cada espectacle", explica un dels seus directors. "Mentre d’altres companyies s’han modernitzat, a la família Raluy hem conservat el circ més pur, tenim un estil que ens diferencia de la resta. Ens ha costat molt d’esforç i sacrifici, però compensa", explica en Carlos.

"Si es fa un circ per nens, els adults s’avorreixen"
Els germans Raluy (Carlos, Luis, Eduard i Francis), les seves esposes i els seus descendents (fills i néts) porten a les venes la passió circense del fundador de la nissaga, nascut a Carcassona ara fa 100 anys i que ha passat a la posteritat com el primer home bala o el primer en fer un triple salt en un automòbil. Luis Raluy va ser tot un innovador dins del món del circ i, a més de crear altres grans espectacles, va col•leccionar els carruatges que encara avui formen part de la inimitable companyia catalana: "Quan arribem a qualsevol poble, la gent es pregunta qui som i d’on venim", explica orgullós en Carlos. És el Museu Ambulant, que ensenya vehicles totalment inèdits en els nostres dies.

L’espectacle que presenten enguany -després d’estar a Igualada marxaran un mes a Zaragoza- té l’objectiu d’agradar a tothom: "Volem fer un espectacle familiar, que sigui divertit per oblidar els mals moments, però que agradi a tothom. El circ és un lloc de diversió, per passar-ho bé. Si només es fa un circ per a nens, els adults s’avorreixen i ja no tornen més. Nosaltres volem fer un espectacle digne i que tingui pinzellades artístiques que enamorin a tothom", explica en Carlos. Un dels directors reconeix que avui hi ha algunes companyies que embruten el nom del circ: "Fa molts anys, el circ tenia molt prestigi. Nosaltres hem lluitat molt per aconseguir fer-nos un nom". La companyia té seu a l’Aldea, però a finals d’any es traslladarà a Vulpellac (al costat de la Bisbal d’Empordà), on hi preveuen fer un museu del circ, un espai lúdic i una escola.

publicat per
Marc Mañé
Foto : Marc Mañé (En Carlos i en Luis Raluy, conjutament amb els seus germans, esposes, fills i néts continuen la tradició circense que va començar el seu pare.)
www.lamalla.cat
15 de gener de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...