28 de novembre 2006

Els Propeller o com fer Shakespeare amb aquella alegria

23 de novembre de 2006

Presenten ‘L’amansiment de la fúria’ al Festival Temporada Alta
Comas Soler
Cultura
El Temporada Alta ha ofert al públic català una altra llaminadura teatral.Per segon any la troupe dels Propeller ha recalat al Teatre de Salt. Aquesta és una companyia anglesa que representa les obres del repertori xespirià tal com es feia a l’època elisabetiana, integrada exclusivament per homes. Però com aquell qui res. Com l’any passat, enguany es van quedar literalment amb el personal per la manera tan divertida, quasi descarada, de recrear Shakespeare. Ara han presentat ‘L’amansiment de la fúria’, No és de les obres més aconseguides de Shakespeare. Comença amb una mena de pròleg en què un tal Sly és enganyat per un noble per tal de fer-li creure que és tot un senyor. Entre els suposats luxes que componen la ficció apareixeran uns comediants que representaran la trama central de ‘L’amansiment’. La trama s’acaba amb l’insòlit monòleg d’una ja dòcil i convertida Katherine, que literalment proclama una deplorable apologia de la submissió de la dona al marit. Per sort, en aquest punt els xicots del Propeller es marquen una finta i, amb l’argúcia del teatre dintre del teatre, relativitzen la càrrega misògina del panegíric final. Perquè, si no, algú podria prendre’s aquest discurs com la tesi de l’autor.
Plaer, fidelitat i solvència
La companyia britànica han tornat a donar una extraordinària mostra de la seva filosofia bàsica: posar Shakespeare a l’abast de tothom. I amb més alegria que unes castanyoles. Un autèntic plaer. Per a ells i per al públic.Són boníssims. S’ha de veure com es mouen, canten, interpreten música, doblen i tripliquen personatges i, sobretot, com donen el text amb una elocució fidel i solvent. Sense cap recargolament. Tan planerament, que se’ls entén tot el que fan i diuen. Que n’aprenguin els de per aquí que quan fan Shakespeare van tan sobrats d’ínfules que el destrossen!

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...