26 de desembre 2006

TOTS ELS ESCENARIS DE NADAL


el punt
24 de desembre de 2006

Pastorets de Girona tornen al Municipal després de cinc anys i el pessebre vivent de Brunyola fa un quart de segle

EL PUNT. Girona

Les representacions de Nadal que encara no havien engegat motors ho fan entre aquest cap de setmana i Sant Esteve. Els Pastorets de Girona tornen al Teatre Municipal després de cinc anys de llarga espera –ahir s'hi va fer la primera representació–, i els de Roses, que celebren el vint-i-cinquè aniversari, ofereixen demà una sessió golfa –a les deu de la nit– en què hi haurà actors de totes les èpoques. El pessebre vivent de Brunyola també fa un quart de segle i ahir es va fer la primera representació de l'aniversari. Ahir i avui també són dies de cagations populars en municipis com ara Girona, Bescanó i l'Escala. A Santa Coloma de Farners, ahir s'estrenava el mercat d'artesans per Nadal, i en diversos municipis s'han engegat els parcs infantils.
Foto: LLUÍS SERRAT MIQUEL RUIZ
+ D'esquerra dreta i de dalt a baix, Els Pastorets de Girona,

La primera funció d'aquesta temporada dels Pastorets de Girona van estar marcats per la tornada al Teatre Municipal, després de cinc anys d'exili a Sant Domènec. Per això, abans de començar la representació es va projectar una pel·lícula muda gravada fa un mes en què es veia la tropa baixar de Sant Domènec, cap a Ciutadans i fins a la plaça del Vi, amb un cartell en què es podia llegir: «Després de cinc anys, els Pastorets al Teatre Municipal.» Van estrenar escenes i cançons i també van fer un homenatge a Salvador Donato, el gran pastoret còmic gironí, traspassat fa dos mesos.
A Brunyola celebren aniversari, perquè el pessebre vivent fa 25 anys. La principal novetat és al començament de la representació, en què es recorden els orígens d'aquesta iniciativa, en què participen dues-centes persones. Ahir es va fer la primera representació d'aquest any d'un pessebre vivent que va sorgir de manera improvisada, per iniciativa dels joves del poble, que, ara fa 25 anys, feien la confirmació.
Hi ha altres municipis en què les representacions del pessebre vivent comencen avui, com és el cas de Bàscara i de Peralada. En d'altres, com ara Castell d'Aro i Calonge, l'escenari no es posa en marxa fins per Nadal o Sant Esteve, respectivament.
També és un cap de setmana de cagations populars. A la ciutat de Girona, ahir coincidien els de Germans Sàbat i de la plaça Miquel Santaló.
A Roses, els Pastorets ja estan en marxa des del cap de setmana passat. Un dels plats forts d'aquest any, però, serà demà, en què es farà una sessió golfa en què participaran els actors que han passat per aquesta obra durant els 25 anys d'història. L'oferta d'activitats per aquests dies és molt variada. Des de mercats fins a mostres de pessebres, o la possibilitat de patinar sobre gel a Girona i a Palafrugell.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...