29 de maig 2008

75 anys aixecant el teló : “ Abril de 2003: Josep Fradera estrena una comèdia que ironitza sobre l'amor dels catalans pels diners”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

29 abril de 2003

Josep Fradera estrena una comèdia que ironitza sobre l'amor dels catalans pels diners

«Independència!... en què quedem?» arriba a Sala Cabañes en un muntatge dirigit per Carles Maicas

TERESA MÁRQUEZ . Mataró
Independència!... en què quedem? és la nova obra de teatre que Sala Cabañes estrena aquest dissabte. L'autor és el mataroní Josep Fradera, que torna així als escenaris després de prop de vint anys de silenci. La peça, dirigida per Carles Maicas i interpretada per un elenc de joves actors, s'ambienta en dos espais: a principis del segle XIX durant la invasió francesa de Catalunya i l'actualitat. L'obra és un retrat satíric sobre com canvien les ideologies i les creences més arrelades quan es tracta de fer diners. A l'estrena de dissabte seguiran dues sessions més, el diumenge dia 4 i el diumenge dia 11.

Imatge de l'obra «Independència!... en què quedem?», de Josep Fradera.


Foto: SALA CABAÑES



La ploma esmolada de Josep Fradera tornarà a deixar-se sentir aquest dissabte a Sala Cabañes. L'estrena d'Independència!... en què quedem? arriba poc menys de vints anys després que al mateix escenari de Sala Cabañes estrenés L'interrogant d'una singladura. La peça d'ara, amb un sol entreacte i unes dues hores de durada, situa l'espectador a principis del XIX en una Catalunya que obre els braços a la presència dels francesos camí de la invasió de Portugal. No hi ha per menys, les tropes napoleòniques necessiten avituallament i paguen bons diners als pagesos i masovers de la zona. La situació canvia quan l'exèrcit envaeix les primeres ciutats i es posa en contra dels catalans, que reneguen del nou enemic i el volen fora de casa. Enmig de tot això hi apareix també una història d'amor entre la filla del mas i un caporal francès que s'apropa a la casa per comprar menjar per a les seves tropes. Més obres A la segona part, situada en l'actualitat, l'antic mas ha desaparegut i al seu lloc s'aixeca un hostal que viu dels estrangers... fins i tot dels francesos. Josep Fradera explica que Carles Maicas, després d'haver-li dirigit Es busca un home, sempre li reclamava altres obres per dur a escena. «Aquesta la tenia mig embastada i vaig decidir acabar-la i entregar-li l'obra. Li va agradar i va posar mans a la feina», comenta l'autor. El director de teatre mostra la seva admiració per Fradera en un escrit inclòs en el programa de mà de l'obra. Per Carles Maicas, l'autor ha aconseguit donar a les seves creacions «un sabor propi, un accent particular, un segell que el distingeix». Independència!... en què quedem? és una comèdia satírica sobre una de les característiques més lligades als catalans: el seu amor pels diners, per sobre de qualsevol altra cosa. «Les dades històriques que surten a l'obra són verídiques i rigoroses, només m'he permès llicències amb les històries que viuen els personatges», comenta, i assegura que el púb lic passarà una estona entretinguda. La peça s'estrena dissabte a les 10 del vespre i es farà una segona representació a les 7 de la tarda de diumenge. El diumenge dia 11 se'n farà l'última.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...