28 de maig 2008

Al Lliure, tampoc

www.avui.cat
18 maig de 2008

Juan Carlos Olivares
Dia de partit

De David Plana. Dir.: R. Duran.

Espai Lliure, 15 de maig.

El Barça "és més que un club". El Barça és un aglutinador identitari, una marca internacional, un gran negoci planetari, una llotja d'influències polítiques i econòmiques, una inesgotable font mediàtica; i ara també el MacGuffin d'una obra de teatre. David Plana recorre al poder que emana aquest símbol omnipresent per explicar la història de dos homes -pertanyents a esferes socials oposades- obsessionats per remuntar les seves vides al preu que sigui. Un Barça-Madrid serà l'element fortuït que els unirà en un mateix destí.

Dos sòlids personatges perquè els interpreten Joan Carreras (excel·lent en el seu paper d'home gris) i Julio Manrique (empàtic en el seu rol d'antiheroi). Si Dia de partit es resumís en aquest duet circumstancial i els seus avatars estaríem en aquests moments parlant d'una correcta tragicomèdia. Llàstima que l'obra s'expandeixi cap a altres personatges i trames secundàries molt poc elaborades, amb éssers, com el conseller o la choni, que freguen el tòpic. Traç gruixut bo per a una comèdia de sobretaula, però insuficient per a un muntatge que té altres pretensions.

Diàlegs mancats de versemblança, situacions forçades, incongruents per la psicologia dels personatges, el seu passat o els usos socials que han hagut d'aprendre, fins i tot en franca contradicció amb el que diuen dos minuts abans. Escenes que transmeten sensació de farciment que reforcen l'aïllament de les protagonitzades per Carreras i Manrique, les úniques amb intensitat dramàtica. Un solitari gol de veritat enmig d'un partit descontrolat.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...