31 de maig 2008

Juan Mayorga: "'Rey Lear' és la gran catedral del teatre"

www.elperiodico.cat
23 de maig de 2008

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA
--Diu que Rey Lear és "una enciclopèdia abreujada de la condició humana".
--És un complet mapa sentimental, hi són tots els aspectes de l'experiència humana, tant el millor com el pitjor: amor, lleialtat, sacrifici, rancor, enveja... Resumeix tot el teatre de Shakespeare i anticipa el que vindrà. És la Bíblia del teatre, la catedral per als dramaturgs i la meva obra preferida.

--¿Com és el muntatge?
--Vera l'ha fet amb humilitat, escoltant Shakespeare, sense posar-s'hi per sobre. Sense forçar el clàssic perquè ja és prou eloqüent i intel.ligent. El muntatge és molt contemporani amb un magnífic actor, Alfredo Alcón, que expressa meravellosament la fragilitat del vell i la tempesta física i espiritual que l'ataca.

--Enemic de les torsions, ¿com ha afrontat l'adaptació?
--He buscat despertar la nostàlgia de l'original. És una obra molt poètica i he intentat conservar aquesta bellesa poètica amb què Shakespeare llança una mirada compassiva cap a l'ésser humà.

--A Madrid té en escena La paz perpetua, que aborda el terrorisme a través d'actors gossos.
--Planteja la legitimitat de la tortura en la lluita antiterrorista. ¿Es poden transgredir els límits per salvar vides? Savater ha dit que és un text obvi i em tranquil.litza saber-ho, però crec que no queda tan clar per a tothom i els fets ho demostren amb els vols fantasmes... Jo pregunto si hi ha d'haver a la societat professionals de la tortura.

--I vostè què hi diu...
--En la lluita antiterrorista tenim una mà lligada a l'esquena. No podem usar les mateixes armes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...