31 de maig 2008

Arriba un Grec d'alt risc

www.avui.cat
22 de maig de 2008

Ricardo Szwarcer presenta el programa del festival, que engega el 25 de juny amb una clara aposta per produccions de qualitat no habituals al llarg de l'any
Teresa Bruna
Teatre Grec
El festival Grec'08 dona per acabada la transició que va marcar la passada edició amb la incorporació de l'argentí Ricardo Szwarcer com a director artístic, per immergir-se de ple a "l'ideari artístic", que li conferirà un segell propi. Les bases que sustenten el projecte són la diversitat cultural, la qualitat i promoure la participació de la ciutat a la seva festa del teatre. I tot "amb risc i esperant estimular la curiositat del públic, que ens permetrà avançar i contemporanitzar-nos", va dir Szwarcer.

El Teatre Grec de Montjuïc, que va fascinar el nou director des del primer moment, és la columna vertebral al voltant de la qual s'han organitzat les representacions. "Hem augmentat de dues a set produccions a l'amfiteatre, dues de les quals són de gran format. La meitat de l'aforament se l'emporta el Grec", va puntualitzar.

L'espectacle inaugural, que tindrà lloc el 25 de juny al Grec, serà la Història del soldat, una combinació d'òpera, teatre musical, coreografia i text. "No havia de ser estrictament de dansa com el de l'any passat". Amb Igor Stravinsky i Charles Ferdinand Ramuz com a autors, ha estat concebut expressament per al Grec pels reconeguts creadors Nigel Lowery i Amir Hosseinpour. Per a Jordi Martí, delegat de cultura, "és l'editorial, la declaració d'intencions del festival". El cartell és sorprenent: Mísia, Ángel Pavlovsky i Marilu Marini, una de les grans de París.

El programa
Pel que fa al teatre, que ocupa 23 dels 57 espectacles que es podran veure, volem destacar quatre produccions de casa nostra que entren amb força: Rimuski, de Roger Bernat, que s'ha posat a la butxaca el festival de Viena mostrant la ciutat des de cinc taxis; Su seguro servidor, Orson Welles, un text de Richard France adaptat i dirigit per Esteve Riambau i interpretat per Josep Maria Pou; El ángel exterminador, una versió de la pel·lícula de Buñuel de Julie Sermon que dirigeix Joan Ollé, amb un nodrit repartiment (Ricard Borràs, Roser Camí, Mireia Aixelà, Àngels Poch...) i Rodoreda, retrat imaginari, dramatúrgia de Carlota Subirós sobre textos de l'escriptora, que dirigeix ella mateixa i cointerpreta amb Alba Pujol. I entre els forans, A disappearing number, del col·lectiu Complicite, que els ha fet obtenir el premi Olivier 2008.

L'oferta de dansa brilla amb l'òpera Dido & Aeneas, coreografiada per la prestigiosa Sacha Waltz, i Sutra, on el belga Sidi Larbi Cherkaoui s'inspira en la tradició del kung-fu i els monjos budistes.

La directora Carme Portacelli està al capdavant de la proposta musical Cants d'amor, furor i llàgrimes, que compta amb la coreògrafa Marta Carrasco i cantants solistes. S'estrena al Palau de la Música.

La Nit de Circ és l'espai familiar del Grec, que s'allarga a dues nits.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...