17 de setembre 2015

15 minuts de teatre



publicat per
3 de setembre de 2015
Álvaro Monge

És l'única sala estable de microteatre que hi ha a Barcelona. Ofereix obres de 15 minuts per a un màxim de 15 persones en només 15 metres quadrats.

És l'únic espai estable de Barcelona que ofereix això que en diuen teatre de butxaca. Per això el seu nom: Microteatre. Aplica la fórmula del 15: una obra de 15 minuts, en una estança d'uns 15 metres quadrats i per a un màxim de 15 espectadors. Va obrir el dia 2 de juliol en un flamant local de 300 metres quadrats a Gràcia, barri amic d'iniciatives innovadores. Té cinc sales petites en les quals presenta una programació mensual de 10 obres diferents repartides en dos torns (tarda i sessió golfa) que es representen cinc vegades seguides. O sigui, 50 funcions diàries. Teatre breu però intens.

Darrere d'aquesta aventura hi ha l'actriu Llibertat Ribera i el periodista Marc Mayolas, que han apostat els seus diners, els de les seves famílies i els d'algun amic per una empresa en la qual creuen. «És un projecte necessari. Per a la gent de teatre, perquè ens dóna l'oportunitat de treballar i donar-nos a conèixer. I per al públic, perquè poden veure teatre professional a un preu assequible (quatre euros per sessió) i en la dosi que vulguin», explica Ribera.

El teatre de proximitat, sense aquella quarta paret que separa escenari i públic, no és nou a Barcelona. Se n'ha fet algun festival, alguna activitat esporàdica i fa dos anys, una altra sala estable al Raval, Minitea3, que va funcionar 15 mesos i va deixar diversos damnificats. Com la Llibertat. «Va fracassar i molts actors ens vam quedar sense cobrar -recorda-. Però jo crec que va ser per una mala gestió, perquè el format va molt bé a Madrid».

'PER DINERS'
De fet, aquest Microteatre barceloní forma part de la xarxa Microteatre, que va començar la seva singladura el 2009, quan mig centenar d'artistes van presentar un projecte anomenat Por dinero en un antic prostíbul madrileny. La idea va tenir èxit i ja s'ha estès per 12 ciutats del món, sis d'aquestes espanyoles.

El funcionament en tots aquests microteatres és similar. Una programació mensual amb una temàtica comuna. Al juliol va ser Per diners, per allò de retre homenatge als orígens. La d'agost, Per vacances. Obvi. Per elles és el fil conductor de les 10 obres que es podran veure aquest mes de setembre, des d'avui fins al dia 27.


«Una vegada escollit el tema, obrim un concurs de guions inèdits que durin un màxim de 15 minuts i s'ajustin a la idea escollida», explica la Llibertat. Però no valen sinopsis, ni improvisacions. Només teatre pur. «Un comitè en valora el text, la qualitat artística i l'escenografia». Totes les propostes són professionals. Algunes, de gent encara desconeguda. Altres, de personatges amb caixet. En el menú del setembre -la majoria comèdies- es pot veure una peça de David Trueba (Acierta y gana) i diversos actors forjats en les sèries de TV-3: Mariona Ribas, Fèlix Herzog, Roger Batalla... «La vivència per a tothom, actors i públic, és molt intensa», resumeix Ribera.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...