02 de setembre 2015

Temporada Alta de rècord



publicat per
1 de setembre de 2015
Marta Cervera

La mostra oferirà, a partir del 2 d'octubre, 110 espectacles amb grans figures internacionals

El Temporada Alta no para de créixer i aquest any compta amb 110 espectacles, una xifra rècord. D'aquests, 36 són estrenes i 25 produccions o coproduccions del festival. Més enllà de la presència internacional, amb 40 espectacles de 21 països, s'aposta per la creació local, amb 25 propostes d'artistes de la província de Girona.

Un any més la innovació i el risc, descobrir nous talents i recolzar l'autoria catalana sustenten la mostra, que torna a ser aparador de referents nacionals i internacionals de teatre, dansa, circ, música i cine. Mesura per mesura, de William Shakespeare, a càrrec de la companyia anglesa Cheeek by Jowl que dirigeix Declan Donellan, és un dels plats forts. La seva versió interpretada per actors del teatre Puixkin de Sant Petersburg retrata la Rússia de Putin. El matrimonio de Eva Braun, adaptació del film de Fassbinder amb la ferotge mirada de Thomas Ostermeier, director de la Schaubühne de Berlín, és un altre dels atractius internacionals. Però n'hi ha molts més com és el cas de Dinamo, de l'argentí Claudio Tolca-

chir, que retrata amb ironia l'escapada de tres dones en una casa rodant, i L'última cinta de Krapp, un monòleg dramàtic de Samuel Beckett a càrrec d'Oskaras Koršunovas. El mestre Peter Brook torna amb The valley of astonishment (La vall de l'astorament), la seva última creació, on explora les connexions del cervell humà.

TITELLES I ACTORS
Michael Pennington, llegenda de l'escena britànica, encarnarà Anton Txékhov i els seus personatges en un muntatge escrit, dirigit i interpretat per ell. El sud-africà William Kentridge recuperarà la seva revolucionària versió amb titelles i actors d'Ubú Rey i els mexicans Lagartijas tiradas al sol treuen a la llum la història del narcotràfic al seu país. El festival també posarà el focus en la rica escena de Flandes amb diversos muntatges, entre ells un de Guy Cassiers sobre l'univers literari de Jonathan Littell.

El Temporada Alta aixecarà el teló amb una altra proposta internacional, La cerimònia del foc, de Carabosse, que transformarà el casc antic de Girona en un espai màgic a través del foc i la música. És apte per a tots els públics i gratuït.

Kokoro, espectacle de creació de la ballarina Lali Ayguadé; Andrei Rublev (Una paniconografia), la nova proposta de Societat Doctor Alonso; Plató ha mort, escrita, dirigida i interpretada per Manel Dueso, i 73 raons per deixart-te, de Guillem Clua i Jordi Cornudella, destaquen entre les estrenes catalanes del festival, juntament amb Una altra pel·lícula, una comèdia de David Mamet dirigida per Julio Manrique, que ja ha demostrat sintonia amb l'autor en altres muntatges.

CULTURA VERTEBRADORA
Oferir 110 espectacles amb 181 funcions en 10 setmanes «són massa», va admetre ahir Salvador Sunyer, director del festival, que té un pressupost de 2,8 milions d'euros. El més habitual seria programar-ne uns 85, màxim 90 com l'any passat, però amb el complicat panorama actual per als creadors ha cregut necessari «donar suport a espectacles que estan bé i que tenen futur si se'ls dóna una empenteta».


Sunyer va defensar la cultura com a «eix vertebrador d'Europa» i va criticar que el Govern no hagi reconsiderat el gravamen de l'IVA del 21%. El 2009 el festival va pagar 45.000 euros d'IVA, any en què l'INAEM, representant del Ministeri de Cultura, va aportar 215.000 euros al Temporada Alta. En l'última edició, l'IVA va arribar a 105.350 euros i la subvenció va ser tan sols de 52.0000. «Subvencionem el Govern de l'Estat», va dir irònicament. «La cultura no és un bé de consum, ni un luxe» va afegir. Això explica el seu entossudiment a apostar per espectacles que impliquin gent del carrer. Political mother, de Hofesh Shechter, coreògraf punter, es representarà amb 80 persones en risc d'exclusió social. I Hamlet serà enjudiciat en un muntatge de Roger Bernat a l'antiga Audiència de Girona, amb advocats, fiscals i jutges autèntics.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...