27 de gener 2007

Rodri presenta ‘Violències’, una obra que combina arts visuals i escèniques



26 de gener de 2007

La instal·lació es pot veure des d’avui divendres a la Nau Cabot i Barba
per Vern Bueno

fotos R. Gallofré

Josep Rodri, a la roda de premsa d'aquest matí
Una de les escenes del muntatge
“Una expressió artística actual, tant en la forma com en el contingut, difícil de definir, a cavall de les arts visuals i escèniques”. Així ha definit el dramaturg mataroní Josep Rodri la seva nova proposta, Violències, que s’estrena a la capital del Maresme avui divendres a les set de la tarda a la nau Cabot i Barba. Rodri, acompanyat pel president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, ha presentat aquest matí aquest projecte difícil d’encasellar, que també es podrà veure demà dissabte, dia 27, i els dies 3 i 4 de febrer, entre les set i les nou de la tarda. Violències no és una obra de teatre. Tampoc és una exposició, una performance o un muntatge de vídeo. És una combinació d’aquest conjunt d’expressions artístiques, tota una novetat al nostre país. El públic no troba cap platea on asseure’s, sino que se li planteja un recorregut, com si d’una sala d’exposicions es tractés, al llarg d’onze escenes en què la violència i les seves manifestacions són les protagonistes. La nau Cabot i Barba, ubicada a la plaça de Miquel Biada i que ha estat escollida gràcies a les seves grans dimensions, acull quatre accions teatrals (un total de sis actors i actrius participen en el projecte), tres instal·lacions i tres videoinstal·lacions que volen fer reflexionar el públic. “No vull donar respostes, simplement exposo fets que em preocupen”, ha explicat Rodri, autor de la cèlebre Morir a Bagdad.El fanatisme, el terrorisme, les ànsies de protagonisme dels militars, les fronteres, la violència verbal d’alguns locoturs radiofònics, el bullying, l’ábús a la gent gran, les curses de toros… la violència és present a la societat amb múltiples màscares. Rodri en presenta algunes d’elles, amb l’objectiu de què els espectadors “es facin preguntes”. El dramaturg mataroní, director del Col·lectiu Teatre per la Pau, pensa en un públic “actiu”, que “es mou i decideix en quina escena vol passar-s’hi més o menys temps”. Les escenes es van repetint durant les dues hores que es manté oberta la nau; el càlcul situa en uns tres quarts d’hora la durada del recorregut per les escenes, tot i que això sempre dependrà dels espectadors.

Alt valor artístic

Jaume Graupera, per la seva part, ha explicat que Violències es mou “a cavall de diversos llenguatges”. Segons el regidor, es tracta d’una proposta “d’alt valor artístic” que tracta una temàtica que “dissortadament és un fantasma massa present a la nostra societat”. Graupera s’ha mostrat convençut de què l’obra tindrà “el mateix èxit” que Morir a Bagdad. El Patronat de Cultura aporta 10.000 euros a l’obra i ajuda a la seva difusió oferint-li un espai a Mataró. Violències es va estrenar en el marc del Festival Panorama d’Olot i posteriorment també es va muntar al Festival Internacional de Teatre Entrecultures de Tortosa. El proper mes de març viatjarà fins a Vilanova i la Geltrú, i altres ciutats, com Figueres o Tarragona, també s’han mostrat interessades en acollir aquesta exposició-espectacle.

Divendres 26 i dissabte 27 • De 7 a 9 de la tarda a la Nau Cabot i Barba

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...