28 de gener 2007

La fiscalia acusa Rubianes d'"ultratges a Espanya"


27 de gener de 2007
• L'acusació demana que l'actor pagui 21.900 euros per les seves paraules de fa un any a TV-3

Pepe Rubianes, a Barcelona, el febrer del 2006. Foto: ARXIU / AGUSTÍ CARBONELL
GEMMA TRAMULLAS

BARCELONA
L'actor gallec establert a Catalunya Pepe Rubianes està un pas més a prop d'anar a judici. El fiscal que investiga el cas considera que quan fa un any va dir la frase "que es fiquin Espanya pel puto cul", en una entrevista televisiva, va cometre "un delicte d'ultratges a Espanya" perquè va vulnerar l'article 543 del Codi Penal. En el seu escrit, entregat al titular del jutjat número 5 de Sant Feliu de Llobregat, el fiscal proposa que s'arxivi la querella contra Albert Om, conductor d'El Club, el programa de TV-3 en què Rubianes es va despatxar.L'article 543 estableix que "les ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes, efectuats amb publicitat, es castigaran amb la pena de multa de 7 a 12 mesos". En la seva petició, el fiscal argumenta que Rubianes va actuar "amb evident ànim d'ofendre i menysprear la nació espanyola". La multa que sol.licita és de 60 euros diaris durant un any, cosa que suma 21.900 euros.

DUES QUERELLES

El mateix raonament és el que apareix a la querella criminal presentada el 31 de gener del 2006 per la Fundación para la Defensa de la Nación Española (Denaes) contra el còmic i que va donar origen a la investigació. No obstant, el fiscal no aprecia un altre argument d'aquesta querella, que acusa Rubianes d'"incitar a l'odi racial", un delicte que preveu penes d'1 a 3 anys de presó.Denaes, que va néixer el gener del 2006, està presidida per Santiago Abascal, un dirigent del PP basc, i té entre els seus patrons d'honor el magistrat del Tribunal Suprem Adolfo Prego de Oliver, el sociòleg Amando de Miguel, el vicepresident primer del Parlament Europeu, Aleix Vidal Quadras, i l'excap de la Casa Reial Sabino Fernández Campo.Rubianes, que és a Etiòpia i prefereix guardar silenci, s'enfronta a una segona querella criminal, la d'un ciutadà que l'acusa d'injúries i insults. L'advocat de l'actor, Jorge Navarro, ha recorregut davant l'Audiència Nacional l'admissió a tràmit de la querella de Denaes, però la seva petició d'arxivar el cas pot trigar mesos a resoldre's. Navarro va declarar que aquest cas és un judici a la llibertat d'expressió i va assegurar que no existeixen judicis per ultratge a Espanya fora de l'àmbit relacionat amb ETA.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...