30 de gener 2007

L'Èric puja a escena

www.avui.cat
26 de gener de 2006

L'obra de teatre 'Èric i l'Exèrcit del Fènix' aborda el cas de l'adolescent acusat de terrorisme perquè va reivindicar l'etiquetatge en català

Josep Maria Codina
El Teatre-Auditori de Sant Cugat acull avui l'estrena absoluta de l'obra de teatre Èric i l'Exèrcit del Fènix, basada en la història real d'Èric Bertran, l'adolescent acusat de terrorisme per haver demanat a algunes empreses que etiquetessin en català. El muntatge, que gairebé té les entrades exhaurides, l'ha escrit Víctor Alexandre i l'ha dirigit Pere Planella, amb la participació d'actors com Marcel Borràs, Rosa Andreu o Xavier Fernández, entre d'altres.
L'obra és una tragicomèdia basada en la realitat que denúncia els fets de l'any 2004, quan un noi de 14 anys va enviar un correu electrònic a una cadena de supermercats demanant que etiquetessin els seus productes en català. El noi va signar com Exèrcit del Fènix, en referència a l'orde de les novel·les de Harry Potter. Un escamot de la policia va irrompre a casa seva acusant-lo de terrorisme, per més tard arxivar la causa. Abans, l'Audiència Nacional va prendre diverses mesures exemplars en un procés per demostrar la seva autoritat.
L'autor, Víctor Alexandre, ha intentat plasmar fidelment els fets tal com van passar, a excepció d'un parell d'escenes en què s'ha pres una llicència per a una millor dramatúrgia. Per a l'autor, que ja va participar en el pròleg de l'edició del llibre, aquesta és la seva primera incursió teatral, tot i ser un reconegut escriptor de guions radiofònics. Per Alexandre "és una obra divertida però emotiva. Una obra en què rius, però que fa que et preguntis moltes coses. La gent surt sense oblidar el que ha vist". Tot i explicar una tensa situació, Alexandre ha intentat desdramatitzar-la i explicar uns fets menys feixucs que els reals. L'espectador s'adonarà "que encara hi ha situacions no resoltes al nostre país".
L'Èric Bertran, autèntic protagonista de la història, creu "que és una obra molt ben enfocada, que se centra en la realitat i que explica molt bé els moments d'assetjament, la soledat o l'atac d'angoixa. No es tracta d'una obra d'evasió, sinó de la realitat adaptada al teatre". L'Èric creu que "l'obra pot impactar en l'espectador quan vegi que ha passat de debò una història que no es creu".
L'Eric, que amb 16 anys ha participat de tot el procés creatiu de l'obra, creu que el llibre i ara l'obra de teatre "són la millor manera de donar a conèixer un cas perquè d'altres en puguin denunciar de similars", i conclou que "no és normal que en un país es puguin vulnerar els drets humans d'aquesta manera".
S'està estudiant que Èric i l'Exèrcit del Fénix pugui fer temporada a Barcelona després d'una gira que la podria portar per més de 30 ciutats del país.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...