28 de juliol 2008

Eurípides torna al Grec amb un exitós muntatge de 'Las troyanas'


www.elperiodico.cat
21 de juliol de 2008

• Mario Gas presenta avui a l'amfiteatre la seva espectacular versió de la tragèdia

• Gloria Muñoz encapçala l'obra sobre les dones captives de la guerra

Una escena de l'espectacle, estrenat el 3 de juliol al Festival de Mèrida.

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA
El festival Grec torna aquesta nit a Troia (després de Troilus & Cressida i Andròmaca) amb la triomfant versió de Las troyanas d'Eurípides estrenada a Mèrida sota la direcció de Mario Gas. El relat de l'últim dia de la guerra entre troians i grecs, centrat en les conseqüències per a les dones, grans perdedores de totes les batalles, es desenvolupa sobre una escenografia espectacular i amb un gran repartiment de 30 actors encapçalat per l'aplaudida Gloria Muñoz. L'amfiteatre de Montjuïc acollirà el muntatge, d'una hora i 45 minuts, fins dijous, 24 de juliol.
"Els clàssics sempre et sorprenen. És fascinant veure com segueixen parlant-nos de coses que no hem resolt aquí i ara", subratlla el director, que reprèn la reflexió antibel.licista d'Eurípides a partir dels personatges d'Andròmaca, Hècuba, Cassandra i la repudiada Helena, envoltades per un cor femení a l'estil clàssic. Les dones, convertides en esclaves de l'enemic després de perdre els fills i els marits, són les heroïnes d'un drama que està ple d'"oprimits, dominants i dominats, on queda clar que qualsevol persona pot canviar de bàndol i no hi ha bons ni dolents", afegeix Gas.
L'espectacle s'obre amb un preàmbul que va a càrrec de les divinitats Posidó (Carles Canut) i Pal.les Atena (Ángel Pavlovsky) i prossegueix amb l'esquinçament d'Hècuba (Muñoz), "una perdedora, però no una víctima", segons l'opinió de l'actriu. "Pateix la mort del seu marit i dels seus fills i l'esclavitud de les seves filles, però és dèspota i venjativa", afegeix Muñoz, que es resisteix a donar tota la culpa als homes. "Hi ha molts personatges femenins de la història que no tenen res d'innocents, només cal veure com Condoleezza Rice és tan bèstia com els seus amics".

SUPERVIVENTS

Enfront de la vençuda Hècuba, Helena no es presenta com "la dolenta de la pel.lícula, sinó com una supervivent", anuncia Clara Sanchis, l'actriu que la interpreta. Mia Esteve, en el paper d'Andròmaca, al fill de la qual dóna vida el nen Luis Jiménez, i Anna Ycobalzeta, com a Cassandra, filla trastornada d'Hècuba dotada d'una certa lucidesa, completen el quartet principal de la tragèdia.
La representació conjuga el "respecte" al text clàssic amb "la modernitat en el seu punt just ", segons Ramon Irigoyen, que ha adaptat el text original d'Eurípides. Del disseny de vestuari se n'ha encarregat Antonio Belart, col.laborador habitual de Gas. "Hem buscat una escenografia i un vestuari sense elements superflus que ens permetin caminar en l'aprofundiment del text, que no obstrueixin i ens remetin a temps passats i temps presents", sosté el director.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...