28 de juliol 2008

LA REIAL COMPANYIA DE TEATRE DE CATALUNYA ASSAJA A TÀRREGA L’ESPECTACLE QUE ESTRENARÀ A LA FIRA


www.firatarrega.cat
25 de juliol de 2008

La companyia finalitza avui la seva estada a Tàrrega, després de tres setmanes assajant ‘in situ’ el seu muntatge Kurva

La Reial Companyia de Teatre de Catalunya finalitza avui la seva estada a Tàrrega després de tres setmanes intenses d’assajos ‘in situ’ del seu espectacle Kurva, que estrenarà en aquesta 28a edició de la Fira. Aquest muntatge, on l’espai escènic no és un teatre sinó una carretera als afores de Tàrrega, ha implicat la residència de la companyia a Tàrrega durant el període de temps que ha durat el procés de creació i assaig de l’espectacle, ja que requeria adaptar-se als condicionants dels espais escollits i a les peculiaritats i dificultats que porten implícites el fet de fer un espectacle a l’aire lliure i en un espai poc convencional. Jordi Centelles, codirector d’aquesta producció juntament amb Laia Alsina, considera que l’experiència ha estat molt positiva. “Poder assajar ‘in-situ’ ens permet concentrar-nos molt i controlar millor el tempo de l’espectacle”, ha assegurat.

L’equip, format per 12 persones, ha realitzat assajos en sessió de matí i tarda en el lloc on es desenvoluparà el muntatge, concretant i perfilant els detalls d’un espectacle que forma part d’una de les propostes més experimentals d’aquesta 28a edició de la Fira.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un nou plantejament de FiraTàrrega per reforçar el seu caràcter de territori creatiu. La Fira és fonamentalment un espai d’exhibició i mercat d’espectacles escènics però també es vol reafirmar cada cop més com un espai creatiu per a les companyies. Un lloc que, sempre que es donin els condicionants, serveixi per estimular processos creatius que pretenen arriscar i avançar en noves dramatúrgies pensades per a espais no convencionals. Amb aquesta voluntat i arran de la proposta de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya, enguany, FiraTàrrega ha tingut l’oportunitat de plantejar aquest laboratori de creació, un espai que dóna cabuda i suport (tant tècnic, com logístic i promocional) a les propostes que aposten pel risc i l’experimentació. “Per nosaltres, poder estrenar aquest espectacle al a Fira és un trampolí excel·lent, una oportunitat inigualable”, afirma Centelles. “Són espectacles arriscats que a altres llocs són impensables, no hi tenen cabuda”, afegeix. En definitiva, es tracta d’un espai de suport a aquests joves creadors, preocupats per ampliar la mirada, per treballar en espais insòlits, interessats en la investigació que això comporta.

Precisament això és el que fa la Reial Companyia de Teatre de Catalunya amb el seu muntatge Kurva, que trasllada l’escena a una carretera secundària on transcorre la vida de dues prostitutes, amb personatges que entren i surten a banda i banda de la carretera i un públic que arriba a l’escena en autocar i s’asseu en cadires de fusta, en un camp de blat proper, per mirar-s’ho des del punt de vista d’un voyeur. “Hem intentat sortir dels tòpics, apropar-nos a la vessant més humana de les prostitutes, treballar sobre la persona”, explica Alsina, Per això, afegeix, “volem fer aturar el públic i que vegin com viuen aquestes dues noies, perquè quan les veiem amb el cotxe, per la carretera, les veiem només un segon”.

Font:Servei de premsa FiraTàrrega

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...