30 d’agost 2008

LA DANSA MÉS MULTIDISCIPLINAR A FIRATÀRREGA 2008


20 d’agost de 2008

Es representaran muntatges que mesclen la dansa amb la performance, el circ, els audiovisuals i la música

La dansa pren protagonisme en la 28a edició de FiraTàrrega. Deu companyies nacionals i internacionals - de les 80 que participaran al certamen- portaran a Tàrrega els seus darrers muntatges que, amb la dansa com a element principal, també beuen d’altres disciplines com el circ, els audiovisuals o la performance.

Un bon exemple d’aquesta mescla de disciplines l’oferirà la companyia de les Illes Balears, Au Ments, amb el seu muntatge Accions/Reaccions, a cavall entre el teatre visual, la performance i la dansa. L’espectacle planteja un viatge, una travessia en quatre etapes que fa escala en les emocions i en els estats d’ànim que provoquen diverses accions i reaccions. Tomeu Gomila i Andrea Cruz, amb la complicitat de quatre esplèndides ballarines-actrius, ens transporten a un món on impera la tendresa, la tristor, la sensualitat, la nostàlgia i, fins i tot, un grotesc sentit de l’humor.

AU MENTS

La companyia catalana Senza Tempo també s’endinsa en el llenguatge mestís, més enllà de la dansa, amb el muntatge de carrer A+, cosas que nunca te conté, un espectacle que parla de la utopia, de la llibertat i del nomadisme, i ho fa a través de la dansa, la música i el vídeo per construir un espectacle poètic, d’una gran bellesa i plasticitat en la dramatúrgia del qual ha participat Pablo Ley.

A mig camí entre la dansa contemporània i el circ, la també catalana Claire portarà a Tàrrega l’espectacle Barco de Arena, un solo de dansa que recull l’esperit del muntatge De paseo (2004). Claire fa una proposta poètica per explicar un viatge deliciós entre dues ribes, entre somriures i llàgrimes, amb un muntatge basat en la simplicitat escenogràfica i en la presència d’un element evocador –un pont-vaixell– que contribueix a reforçar la coreografia. Una proposta rigorosa però que deixa espai per a la improvisació i la interacció amb el públic, per a la màgia d’un espectacle que es desenvolupa al carrer.

Dansa i humor es barregen a l’espectacle de carrer Un poco Carmen, de la companyia La Guardia Flamenca, una curiosa formació de majorettes flamenques de Flandes (Bèlgica) que teatralitzen el mite de Carmen en un espectacle itinerant i festiu.

Els francesos Osmosis Cie. traspassen els límits de la dansa amb el muntatge Alhambra Container. A mig camí entre la dansa i el teatre físic, és una gran coreografia concebuda per a tres ballarins, tres carretons elevadors i tres contenidors de mercaderies sobre els quals es projecten imatges de les interpretacions de tres cantants creades per a l’ocasió. L’espectacle parla de les fronteres, de la divisió, dels moviments migratoris, de l’exili, i fa un cant a l’esperança, una reivindicació del somni. El muntatge és una producció del projecte Meridians, una xarxa europea que integra els sis festivals referents de les arts de carrer a Europa per col•laborar en la producció d’espectacles i que lidera FiraTàrrega.

La pintura es mescla amb la dansa i fins i tot li pren el protagonisme al muntatge El pintor y la modelo, de l’andalús Roberto Martínez Losa. Un pintor balla i pinta damunt de l’escenari i en una tela de grans proporcions. Una reflexió sobre l’art i la realitat d’un creador multidisciplinar format en les belles arts.

La música clàssica (amb músics procedents de l’Orquesta Sinfónica de Tenerife i de la Filarmónica de Galicia) i la dansa contemporània estableixen un diàleg en la creació Suite Nómada, de la companyia canària Nómada.

El teatre gestual i la dansa són els protagonistes del muntatge de carrer El jardí de les meravelles, de la companyia Factoria Mascaró, una sàtira sobre l’home i el seu entorn natural i urbà. L’espectacle és una coproducció amb dos festivals anglesos, fruit de la projecció de la companyia en el mercat britànic, després del seu pas per FiraTàrrega 2005.

Dansa, circ i humor convergeixen a Gira, l’espectacle de Jorge Albuerne i Cecilia Colacrai. Es tracta d’un espectacle de carrer basat en conceptes com la llibertat i el joc, el respecte i el diàleg, que explora en els límits de la individualitat i la reciprocitat per confegir un intens espectacle poètic i visual.

Els aragonesos Teatro Che y Moche presenten Metrópolis, un espectacle multidisciplinar, que amalgama música i dansa, cinema, vídeo i teatre. Basat en la mítica pel•lícula de Fritz Lang, la companyia porta als escenaris una superproducció amb una banda sonora original de Víctor Rebullida enregistrada per la orquestra Enigma (Orquesta de Cámara del Auditorio de Zaragoza). L’espectacle es una coproducció amb el Centro Dramático de Aragón.

A banda dels espectacles de dansa, la programació de FiraTàrrega 2008, que tindrà lloc de l’11 al 14 de setembre, inclou també els muntatges d’altres disciplines escèniques, com el clown, el circ, el teatre infantil o el teatre d’humor, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

Entrades per als espectacles de sala

Les entrades per als espectacles de sala de FiraTàrrega 2008 es poden adquirir a través del Tel•Entrada (al telèfon 902 10 12 12, al web www.telentrada.com o a tota la xarxa d’oficines de Caixa Catalunya). Fins al 7 de setembre totes les entrades tindran un 20% de descompte.

Telèfon d'informació de la Fira: 973 500 039
www.firatarrega.com
Font:Servei de premsa FiraTàrrega

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...