31 de maig 2009

El Grec mirarà Barcelona des del 'Jardí dels Estels'


www.lamalla.cat
22 de maig de 2009

L'espectacle de circ italià obre una 33a edició recupera el teatre Grec com epicentre del festival

JOSE SOLER

Un pes important de les produccions teatrals, amb el teatre Grec com epicentre del festival, conformen els eixos principals de la 33a edició del Festival de Barcelona Grec'09, presentat aquest divendres en roda de premsa als remodelats jardins del Grec. El certamen arrenca el pròxim 20 de juny amb l'espectacle de circ El jardí dels estels, obra del Nou Circ italià, en una edició en la què el país transalpí n'és protagonista de la secció Panorama. Així, les adaptacions lliures de La Divina Comèdia de Dante, a càrrec de Romeo Castelluci, integren una de les més grans apostes de l'edició d'enguany amb versions de L'Inferno, Purgatorio i Paradiso. Fins el 2 d'agost, passaran pel festival grans noms de les arts escèniques com Calixto Bieito, Lluís Pasqual, el director de cinema Amos Gitai, Robert Lepage, Sanchis Sinisterra, Castellucci o músics com Keith Jarret, La Mala Rodríguez, Khaled o Joe Crepúsculo.

Amb 4,5 milions d'euros pressupost (100.000 euros més que l'any passat), el festival Grec'09 arrencarà el pròxim 20 de juny una edició en la què s'ha intentat consolidar un nou model impulsat des de fa tres anys amb l'arribada de l'argentí Ricardo Szwarcer. S'intenta, doncs, equilibrar els gèneres, amb un dosi similar de protagonisme però recuperant els espectacles de gran format a l'amfiteatre Grec. Es tracta, segons Szwarcer de "fer un festival de ciutat amb aspiració internacional, harmonitzant programació internacional i local per un públic coneixedor però també aquell que té la cita amb el festival com una cosa habitual sense seguir de massa a prop les arts escèniques".

Fins a cinc espectacles han estat concebuts de manera específica per aquest escenari: El Jardí dels Estels (espectacle de circ que servirà per inaugurar aquesta 33a edició), Inferno (La Divina Comèdia segons Romeo Castelluci), La guerra dels fills de la llum contra els fills de les tenebres (dirigida pel realitzador Amos Gitai), Edipo (Georges Laudavant dirigint Eusebi Poncela, Rosa Novell i Laia Marull) i Don Carlos (dirigida per Bieito).

Entre la programació teatral d'enguany també destaca un adaptació d'El Quadern Gris de Josep Pla a càrrec de Joan Ollé i amb Montserrat Carulla entre l'elenc actoral. Altres produccions destacades són La ruta blava de Sagarra o les Girafes de Pau Miró. Per primera vegada s'incorpora l'antiga fàbrica Fabra i Coats com a nou espai del grec, acollint l'espectacle Filatura de Teatro de los Sentidos.

Pel que fa a la música, passaran pel Grec noms com Mayte Martín, La Troba Kung Fú, Vinicio Capossela, Khaled, La Mala Rodríguez i Refree, Keith Jarret, Raynald Colom, propostes que es completen amb el festival Under Barcelona, que durant quatre dies omplirà la Plaça del Rei de propostes emergents de l'escena local com Joe Crepúsculo, Tarántula, Extraperlo, Cuchillo, Bèstia Ferida, Les Aus o Veracruz.

En aquesta nova edició, les coproduccions guanyen pes en la programació. Gairebé la meitat dels espectacles són coproduccions amb la xarxa de festivals mediterranis Kadmos (Avinyó, Atenes i Istambul), el Centro Dramático Nacional, el Teatre Español, el TNC, el Liceu, el Teatro Arriaga de Bilbao.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...