25 de juliol 2011

FIRATÀRREGA 2011, A PRIMERA LÍNIA DEL CIRC CATALÀ



La Fira esdevé una finestra de la diversitat de llenguatges que pren el circ

El circ amb segell català té un pes específic en la programació de FiraTàrrega 2011. Circ que juga, busca i experimenta amb diferents expressions artístiques per obrir-se a nous plantejaments. Dansa, música, llenguatge corporal o teatre de text conflueixen en diferents muntatges que tenen el circ com a ingredient principal. La Fira esdevé un aparador del bon moment creatiu que viu el circ a Catalunya, amb creacions d’un alt nivell que han traspassat fronteres i que són reconegudes internacionalment.

De fet, el circ protagonitzarà en l’espectacle inaugural de la Fira. Entròpic és el nom d’aquest muntatge de la companyia catalana Los Galindos. Es tracta d’un espectacle de circ de carrer de gran format, amb tres escenaris, 20 artistes i música en directe. Acrobàcia, trapezi, bàscula, funambulisme, equilibri, risc, joc, tècnica, proximitat, emoció, poesia... tot al servei d’una proposta en la qual el públic es disposarà a banda i banda d’una passarel•la de més de quaranta metres, creant un espai col•lectiu de complicitats compartides. Un muntatge de recerca d’un estil propi on la tècnica de circ està al servei del joc dramàtic.

Los Galindos, amb l'espectacle inaugural Entròpic.

La programació de circ recull els projectes d’artistes inquiets. És el cas de la companyia Enfila’t i el seu muntatge Plecs, guardonat amb el Premi Nacional de Circ 2010. Un espectacle de circ, humor i música en directe en un escenari de paper, on un artefacte amb rodes el•líptiques bascula entre quatre acròbates, que giren fent equilibris. Una proposta per a tota la família, dirigida per Manolo Alcántara, Enric Ases i Karl Stets i que també ha estat guardonada amb els premis FAD – Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals.

L’Ateneu Popular 9 Barris durà a Tàrrega el muntatge Circumstàncies, 15è Circ d’Hivern, una proposta de circ contemporani per a tots els públics dirigida pel xilè Ricardo Gallardo. L’espectacle parla, amb humor i poesia, sobre les oportunitats que ofereix la vida i les circumstàncies que les determinen. Un espectacle de circ i dansa, amb una posada en escena dinàmica i un alt nivell tècnic. El número de bàscula central ha estat premiat al Festival Mondial du Cirque de Demain 2011.

Ateneu Popular 9 Barris, amb el muntatge Circumstàncies, 15è Circ d'Hivern Autor foto: Òscar Santamaría

També en sala, la companyia Call me María presentarà el seu muntatge homònim. Dirigit per Adrian Schvarzstein i Sergi Estebanell, és un espectacle de circ i teatre amb música rock’n’roll en directe, amb deu actors i acròbates sobre l’escenari. El muntatge recrea l’ambient de la dictadura en un bar al Raval de la Barcelona dels anys 50 que es veu revolucionat amb l’arribada fortuïta de dos mariners americans. Aquest espectacle s’ha estrenat al Festival Grec 2011 de Barcelona amb èxit de públic.

Al carrer s’hi podran veure tres peces de circ que aposten, en conjunt, pel petit format per experimentar en propostes innovadores i en la mescla de tècniques. Així, el carrer serà l’escenari de L’home que perdia els botons, l’últim espectacle de Circ Pànic que compta amb l’assessorament de Piero Steinner i Claire Ducreux. Una proposta innovadora i molt visual que barreja la tècnica circense amb la música i el llenguatge corporal.

Mumusic Circus presentarà Roda, món, un espectacle de circ contemporani amb música, dansa i teatre físic, que transcorre al voltant d’un element escenogràfic principal: la roda. Una estructura mòbil que gira, es desplaça i es tomba i divideix l’espai. Tot plegat per construir una reflexió sobre l’evolució del món i de l’univers.

També al carrer, la Cia ES porta a Tàrrega Déjàsenti, un espectacle per a tots els públics on un home vestit de dona i una dona vestida d’home actuen en un espai multiforme basat en el joc del tangram xinès. Un muntatge on convergeixen la proesa del circ i l’espontaneïtat del teatre de carrer.

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2011. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

publicat per
www.firatarrega.cat
19 de juliol de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...