22 de juliol 2011

LA DANSA DE CARRER, UNA APOSTA DECIDIDA DE FIRATÀRREGA 2011



En les seves múltiples facetes, la dansa estarà molt present en aquesta edició

FiraTàrrega 2011 posa una mirada especial en la dansa, i ho fa des d’un angle inèdit, entenent-la des d’un nou punt de vista i reivindicant la seva presència en el terreny del carrer. Dansa que dóna oxigen al panorama i que ensenyarà a Tàrrega les seves múltiples cares. Des de les creacions més codificades i tècniques fins a la dansa més propera, passant per la dansa teatral i combinant les creacions de noves companyies i talents emergents amb noms consolidats del panorama artístic actual.

La Veronal, que ja va ser present l’any passat a la Fira amb Finlàndia, hi torna amb el muntatge Pájaros muertos, una coreografia de carrer ambientada en l’univers de Pablo Picasso. L’espectacle ha estat creat a Tàrrega, dins el programa de Suport a la Creació. Per a fer-ho, ha comptat amb 15 ballarins que van participar en el taller que va oferir la companyia i que actuaran en l’espectacle. Un muntatge on també hi prendran part la Xaranga ‘Va i Ve’ i la Banda Municipal, ambdues formacions de Bellpuig.

La Veronal amb "Pájaros Muertos"
Increpación Danza arriba a Tàrrega amb Las salvajes, un muntatge pensat per a ser representat en un lloc concret, en aquest cas, la plaça Major. Narra el periple d’una companyia de revista per l’Espanya dels anys 60. Per a la seva creació, la companyia també ha participat en el Programa de Suport a la Creació.
Un exercici escènic de dissecció del procés creatiu és el que proposa la companyia Senza Tempo a Anatomía de un sueño. La peça fusiona dansa, teatre, videocreació i música per a situar l’espectador en la pell dels artistes durant el procés de creació d’un espectacle.
La jove formació de dansa urbana Kulbik presenta Cube, on explora les possibilitats del llenguatge gestual i aposta per la fusió del hip hop amb la música electrònica, el funk, el trip hop per escenificar a través dels estils més característics del street dance i altres discilines com el contemporani i el teatre gestual.

Kukai Dantza Konpainia arriben a Tàrrega recentment guardonats amb el Premi Umore Azoka 2011 a la millor companyia basca. Una explosió de força i virilitat és el que ofereixen en el seu muntatge Karrikan, un espectacle de dansa de carrer per a sis ballarins i un DJ, en el qual ha col•laborat una selecció de coreògrafs de luxe: Daminán Muñoz, Virginia Garcia, Pantxika Telleria i Iker Gómez.

Kukai amb "Karrikan"

També del País Basc, Natxo Montero presentarà Carni di prima qualità, un duet que parla sobre la vida, el dolor i la mort en una parella home-dona. El muntatge ha obtingut nombrosos reconeixements, com el primer premi del Jurat Choreoroam o el segon premi en el XXIII Certamen Coreográfico de Madrid, el 2009.
Des d’Aragó, La Mov presentarà Dos, un programa fet de dues coreografies contraposades que aborden el món dels sentiments. D’altra banda, Cîteaux és el cinquè treball de Proyecto D-Ruses, una iniciativa també aragonesa de creació coreogràfica endegada per Jordi Vilaseca i Toño Monzón. Aquest muntatge és una peça breu, per a un duo de ballarins, en col•laboració amb Mickael Marso de la britànica Company Decalage.
També del panorama nacional, el coreògraf israelià instal•lat a Madrid Sharon Fridman arribarà a la Fira amb Hasta dónde, últim muntatge de la seva companyia Projects in Movement. Una coreografia per a dos ballarins que investiga al voltant del llenguatge físic.
Des de les Illes Balears, la Cia. de Dansa del Teatre d’Alaró presentarà Moja Bieda, una coreografia de carrer que té un diàleg obert amb els elements del mobiliari urbà i que parla sobre la dissort amorosa.
La Fira també comptarà amb la presència de companyies de dansa internacionals. Des dels Països Baixos la jove companyia de dansa teatre Tragic sorprendrà el públic amb el seu nou treball NetNietNiets, una peça de carrer per a tres ballarins, un músic i diversos elements, que tracen una història protagonitzada per tres dones. Un muntatge proper i lúdic.
El toc de color l’aportaran els britànics Lucid Productions, amb el seu treball Sink dancing, una peça de petit format en què dos ballarins delecten el públic amb la seva tècnica de ball, els canvis en les seves indumentàries i la vistositat d’un escenari giratori.
Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2011. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

publicat per
www.firatarrega.cat
14 de juliol de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...