29 d’agost 2006

Obert per vacances

www.avui.cat
25 d'agost de 2006

Aquest estiu a Barcelona només hi ha tres teatres en funcionament i això disgusta el públic, que desconeix quins són i el que presenten

Joan Colás

Fins fa poc l'oferta cultural barcelonina a l'estiu es reduïa a les sales de cinema, d'espectacles eròtics i de freaks, a les festes de barri i a alguns concerts. És cert que en alguna ocasió, a finals del segle passat, el Teatre Poliorama oferia la possibilitat de gaudir del flamenc. Lamentablement per als que no són turistes, la qualitat d'aquests muntatges no tenia res a envejar als tablaos improvisats que hi ha per algun racó de la geografia catalana i de l'Estat espanyol.
Afortunadament, tot aquest panorama ha començat a canviar i enguany ja són tres les sales barcelonines que han decidit obrir les portes amb una programació de qualitat. Oferta escassa
El Versus Teatre ja fa quatre anys que es va embarcar en aquesta aventura amb el cicle Avantime. La cosa sembla funcionar. Aquest estiu, l'obra Indignos ha anat bé, de manera que "algun dia la gent s'ha hagut d'asseure a les escales", confessa la companyia Amaranto, responsable de l'obra. Ara és el torn d'Andorra i de 12.000.001-K. Un día hábil en Santiago de Chile.
Una altra de les sales alternatives de Barcelona, el Teatreneu, presenta set obres en diferents dies i horaris. I veient l'èxit d'aquestes propostes, el Romea aquest any s'hi ha apuntat i fins al 28 d'agost té en cartell La strada de Fellini, emmarcada en el Festival Mas i Mas.
Els responsables de totes aquestes sales admeten que hi ha una davallada de públic durant aquestes dates, però no exagerada, per la qual cosa es mostren satisfets amb el rendiment de les obres que programen a l'agost i no s'expliquen per què no hi ha més sales obertes. Creuen que aquesta soledat pot desmillorar la imatge de ciutat cosmopolita a què aspira Barcelona.
Com diu una de les espectadores de La strada, "l'oferta no és la de Londres ni Nova York, però suposo que a la resta de ciutats del món passa el mateix". Tingui raó o no, el desconeixement que té el públic sobre la cartellera teatral d'agost cal tenir-lo en compte.
Quan? Què? On?
Són diverses les persones del públic teatral d'aquests dies que, al ser preguntades per la salut de les sales catalanes a l'agost, diuen que "és una oferta molt àmplia". Molts ho atribueixen al Grec, festival que alguns consideren "massa car", però que acaba a finals de juliol. "Ah sí? Jo em pensava que durava fins al setembre", diu una espectadora. I és que part del públic que acudeix al teatre ni tan sols sap quantes sales estan obertes durant els mesos d'estiu perquè quan hi van és gràcies a alguna recomanació o perquè es tracta d'un regal d'aniversari.
Però també hi ha qui coneix el que es cou a la cartellera teatral i opina que "després del Grec hi ha una davallada molt gran d'oferta". A molts, això no els importa, però com explica una jove que va un cop per setmana al teatre, "cada vegada més gent passa l'agost a Barcelona i també té dret a gaudir del teatre durant aquestes dates".
Altres persones són més comprensives, de manera que creuen que "des del punt de vista de l'empresari és normal prendre's un temps de descans", explica una jove. Més opinions. Hi ha gent que es queda a Barcelona i que té la sensació que les obres que es presenten a l'agost "tenen qualitat, però sembla que temptegin el públic per veure què pot funcionar". És a dir, que el teatre d'agost, segons ells, és per a conillets d'Índies. Encara que sempre hi ha sorpreses agradables com l'obra Indignos.
Buscant qualitat
Molts dels espectadors d'aquests teatres alternatius i del Romea opinen que a l'estiu "només les sales petites estan obertes", tot i que alguns ni tan sols saben quantes són, i hi van perquè consideren que "del que havíem vist al diari, aquesta sembla l'única que pot tenir una mica de qualitat".
Opinions molt diverses per a un públic que de totes maneres se sent "oblidat" durant el mes d'agost pels teatres de Barcelona, que "no tenen en compte els que no tenen un xalet a la Costa Brava o els que no tenen vacances".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...