29 de novembre 2009

El 28 de novembre fum, fum, fum


www.totmataro.cat
27 de novembre de 2009

L’encesa de les llums i la inauguració de la Fira de Santa Llúcia estrenen el cicle nadalenc
Cugat Comas


No és que amb aquest titular es pretengui canviar cap nadala intocable. Però és veritat que per molt que Nadal segueixi esperant rere un número en vermell als calendaris, el del 25 de desembre, en certa mesura les festes arrenquen aquest dissabte, 28 de novembre, fum, fum, fum.

I és que demà s’encén la metxa de les festes nadalenques amb la posta en marxa de la il·luminació i decoració dels carrers més comercials de la ciutat i la inauguració de la fira de Santa Llúcia a la Plaça de Santa Anna. Dos clàssics que, ja a partir d’avui, recordaran als qui passegin que Nadal –i Sant Esteve, i Cap d’Any i Reis– són una mica més a prop.

L’encesa de llums
L’acte tradicional d’encesa de les llums de Nadal tindrà lloc aquest divendres a la tarda, amb els representats d’Unió de Botiguers, l’alcalde Joan Antoni Baron i la regidora de Promoció Econòmica Alícia Romero. Enguany hi haurà, però, menys llums. Ja s’ha fet evident les darreres setmanes quan s’instal·laven els suports i les primeres garlandes. Els botiguers en el context econòmic actual són cada vegada més reticents a gastar-se els ingressos en l’enllumenat nadalenc i des de la UB s’ha arribat a especular, entre maximalistes i pessimistes, amb la futura desaparició d’aquesta tradició. Els propis botiguers aludeixen a l’ajuntament perquè s’impliqui més en el finançament de l’enllumenat, escomesa per la que no sembla estar una administració local amb el cinturó aferrat al màxim. En tot cas de llums n’hi haurà, menys, però n’hi haurà, amb el que els carrers del centre tornaran a respirar Nadal tant bon punt aquest divendres s’il·luminin.

Fira d’ornaments
L’altre focus d’atenció que anticipa les festes és la fira d’ornaments i pessebres. En aquesta fira es poden trobar tots els elements necessaris per a la decoració nadalenca, des d’arbres, tant naturals com artificials, fins a figures de naixença, molses, bombetes i suros, cintes de colors, centres ornamentales de taula, espelmes nadalenques i accessoris de Papà Noel, entre uns altres.
Aquesta fira s’ha convertit en un referent de l’inici de l’Advent i està considerada la segona en importància d’aquestes característiques de Catalunya, tant pel seu emplaçament com per la qualitat dels seus productes. Mataró comença a respirar Nadal, comença a voler vendre i ha de començar a comprar. Ja sols falta que faci fred.
Pastorets presentsEls Pastorets de Mataró participaran enguany en la Fira de Nadal que comença aquest dissabte dia 28 a la plaça de Santa Anna. Aquesta participació s’emmarca en una col·laboració entre la fira, l’Associació de Pessebristes i la Sala Cabañes.
La participació es concretarà en un assaig públic del popular Ball de les Pedretes de la Casa de Naïm, el diumenge dia 29 de novembre de dotze a una del migdia, i tallers de maquillatge els dissabtes 28 de novembre i 5 de desembre de sis a vuit de la tarda.
Punts d'atenció de cara al NadalFira de Pessebres i Ornaments de Nadal
Del 28 de novembre al 23 de desembre a la Plaça de Santa Anna. En aquesta fira es poden trobar tots els elements necessaris per a la decoració nadalenca, des d’arbres, tant naturals com artificials, fins a figures de pessebre, molses, bombetes i suros, cintes de colors, centres ornamentals de taula, espelmes nadalenques, guarniments de Pare Noël, neules i torrons, entre d’altres. Hi participen 34 expositors.
Horari de la fira: De dilluns a dijous, de 10 a 14h, i de 16 a 21h.
Divendres, dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14h i de 16 a 22h.

Fira d’Artesania i Regal
Més coneguda com els “hippies”. Del 19 de desembre al 6 de gener de 2010. Parc Central. Aquesta fira ofereix als visitants un gran ventall de productes artesanals i altres articles de regal com bisutería, roba, joieria en plata i cuir, entre altres. És una bona oportunitat per a adquirir els regals de Nadal.

Avet Monumental
A la plaça de Santa Anna, s’instal·la un avet de prop de 8 metres d’alçada amb ornamentació i il·luminació nadalenca.

Rutes i Visites Guiades
L’IMPEM, en motiu de les festes de Nadal, organitza les rutes audioguiades per Mataró, ruta comercial audioguiada, la visita a la Fundació Jaume Vilaseca “una volta pel món del gènere de punt”, visites a les seccions del museu arxiu, la ruta per la història de Mataró i la ruta del modernisme.

Tallers
A la fira de pessebres, hi haurà tallers de maquillatge, pedretes, galetes de Nadal, demostració d’elaboració de torrons, parament de taula per Nadal, l’hora del conte o un taller cooperatiu: el cel de Nadal.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...