01 de gener 2007

'La Passió' d'Esparreguera retrata Crist com un superheroi


28 de desembre de 2006

• El cartell de Joan Fontcuberta mostra Jesús emulant Superman

El cartell de 'La Passió'.
MARTA CERVERA

BARCELONA
El cartell de La Passió d'Esparreguera per al 2007 serà polèmic. Hi apareix Jesucrist emulant Superman. Als seus peus s'estén la població que des de fa més de 400 anys manté viva la tradició de representar la història de la passió i mort de Jesús en dates pròximes a Setmana Santa gràcies a l'esforç d'un miler de voluntaris del poble.L'origen d'aquesta imatge de Supercrist es troba en l'encàrrec que va rebre el fotògraf Joan Fontcuberta: crear un cartell atractiu per al públic d'avui que no coneix La Passió. "Com que m'agraden el còmic i els llibres de ciència-ficció se'm va acudir que algú com Jesucrist, capaç de multiplicar pans i peixos, caminar sobre les aigües i fins i tot de ressuscitar, cosa que el fa immortal, tenia les característiques d'un superheroi. Al cap i a la fi la seva història forma part de la mitologia i s'ha convertit en un personatge de comunicació de masses". El fotomuntatge, amb la imatge de la serra de Montserrat al fons i les cases d'Esparreguera vistes des de l'aire, mostra per al seu creador una visió moderna. "És l'escena de l'ascensió vista des d'un prisma hollywoodià --assenyala Fontcuberta--. Pot sintonitzar molt bé amb el públic adolescent".Abans de posar fil a l'agulla, el fotògraf va anar a veure el popular drama sacre que tradicionalment es representa a la primavera. "Vaig quedar impressionat no només per la quantitat d'actors aficionats que transmeten aquest sentit de comunitat, sinó pels trucs que utilitzen durant la representació". El model de la foto és Manel Llopart, l'actor aficionat que encarna Jesús.

ESPINES SÍ, SANG NO

Fontcuberta va realitzar la sessió fotogràfica en el mateix escenari de La Passió. "El Manel estava dret i jo enfilat en una escala amb un gran angular per fer un pla picat, per això la desproporció entre el puny i la resta del cos", diu el fotògraf. La corona d'espines, explica, és una llicència creativa. "Encara que no la portava en l'ascensió considero que contribueix a identificar el personatge. I és clar, vam haver de discutir si aniria amb sang o sense". En el fotomuntatge final es va optar per la límpida imatge definitiva.Fontcuberta va presentar als organitzadors de La Passió altres idees que van ser rebutjades. Una proposava mostrar la imatge del Sant Sopar en clau culer, amb Crist sostenint la Copa d'Europa en lloc del tradicional calze i els 12 apòstols vestits de blaugrana. "La van considerar massa irreverent", explica el fotògraf. En una altra volia reproduir l'escena de la crucifixió. En ella, "en lloc de tapalls, Crist vestiria com un palestí". Va ser rebutjada per la seva càrrega política. L'any passat, una proposta d'Olivier Grau --autor d'altres atrevits cartells-- també va ser rebutjada. En ella, la Pietat s'invertia i apareixia la verge seminua sostinguda per Crist. La imatge impactava però el patronat de La Passió la va considerar massa atrevida.A Esparreguera esperen que Supercrist faci el miracle i activi la taquilla per superar els 12.000 espectadors d'aquest any i arribar fins als 15.000 en les 10 funcions previstes que es faran entre el 4 de març i l'1 de maig.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...