31 de març 2008

Eduard Farelo: "Pirandello està avui molt vigent"



www.elperiodico.cat
24 de març de 2008

L’actor protagonitza la comèdia de Pirandello L’home, la bèstia i la virtut, que aquest dijous arriba al TNC sota la direcció de Pep Pla.


Foto: MAITE CRUZ

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA
--Vostè és l'home, un respectable mestre; la bèstia és un rude mariner (Jordi Martínez), i la virtut, la seva dona (Rosa Cadafalch), de qui el seu personatge s'enamora. I l'embolica al deixar-la embarassada.
--Sóc un professor amb una moral molt clara i recta, que no obstant recorre a l'engany i a la hipocresia per salvar la pell i la de la persona que estima. És una comèdia amb rerefons tràgic: la reflexió social de Pirandello, la decadència moral, és extrapolable a qualsevol època i avui està molt vigent. Un ball de màscares, típic de l'autor: els personatges es veuen abocats a deixar la moral de costat per solucionar l'embolic.

--Un joc d'aparences, ¿com el que vivim amb els polítics?
--Sí, la política és un gran joc pirandel.lià, tots es posen màscares en un moment o altre. L'ésser humà canvia de cara i s'adequa a les circumstàncies. I una cosa és el que un pensi que és i una altra com el veuen els altres.

--El públic riu molt amb les seves desgràcies.
--Els actors ho passem fatal i com més adversitats, més divertit resulta per a l'espectador. És l'humanisme de l'autor italià: riure's amb les desgràcies de l'altre. Però hi ha un to de tristesa en el somriure del públic que invita a la reflexió.

--A l'espectador li deu costar dissociar-lo del seu paper de maquiavèl.lic Genís a la sèrie televisiva Ventdelplà.
--Són treballs que no tenen res a veure, el meu paper a la sèrie és molt sòrdid, neuròtic. Però a més, la popularitat que brinda la tele és efímera, és molt explosiva però després la gent se n'oblida. Això sí, et dóna una estabilitat que després et permet llançar-te a altres reptes.

--¿Per exemple?
--Ja fa 15 anys que sóc als escenaris, també faig molt de doblatge i tinc a la taula un parell de projectes cinematogràfics i la gira de Coral romput. La qüestió és obrir portes i no tancar-les mai, perquè aquest ofici és molt inestable. No se sap mai què et pot passar.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...