27 de març 2008

El teatre com a metàfora de la vida



www.elpunt.cat
20 de març de 2008

Carme Sansa i Aina Calpe interpreten dues actrius en una obra de Manuel Molins

X.A.. Barcelona
Carme Sansa i Aina Calpe interpretaran dues actrius en un càsting a Sabates de taló alt, una obra del dramaturg valencià Manuel Molins que, dirigida per Albert Mestres, arribarà al Tantarantana el 26 de març. Una actriu madura i de tornada de tot, sense formació acadèmica però amb moltes taules i una passió carnal pel teatre, sotmet a proves un altra actriu que acaba de sortir de l'escola, amb una visió més freda i acadèmica. «És un homenatge al teatre, però també parla de temes universals», diu Mestres.

Carme Sansa, en un moment de Sabates de taló alt.
Foto: EL PUNT
Durant l'hora i quart que dura aquest particular càsting, els punts de vista diametralment oposats de les dues actrius provocaran confrontacions però també arribaran a espais comuns, en unes discussions que «en principi sembla que fan referència únicament al món del teatre però que després demostra més profunditat, perquè parla també de la humanitat», explica Mestres, per a qui l'autor, a partir de petites anècdotes, «parla de totes les dones del món».

El director teatral reivindicava ahir la condició de «gran dramaturg amb majúscules» de Manuel Molins, que no obstant això no ha pogut estrenar amb una certa regularitat els seus textos en els escenaris barcelonins. «Vam coincidir en un seminari i em va passar un text que ni tan sols estava editat. A mesura que el llegia el vaig veure clarament posat en escena i amb aquestes dues actrius, que per sort van creure en el projecte», recordava ahir Mestres. L'escenografia d'aquesta «petita joia, rodona i equilibrada» és mínima i d'aspecte casual, ja que l'obra se situa en un escenari que no s'utilitza habitualment. «És una obra per ser un director humil i no fer-se gaires palles mentals», conclou.

El director artístic del Tantarantana, Julio Àlvarez, va reivindicar també la figura del dramaturg nascut a Alfara del Patriarca (Horta Nord) el 1946: «Manuel Molins escriu des de la modernitat però sense oblidar que el teatre és un fet popular que explica històries que han d'arribar i interessar al públic.» El text de l'obra, segons el programador, demostra que està escrit «des d'un amor infinit al món del teatre, però pensat per al públic en general».

Carme Sansa, una de les dues protagonistes, va mostrar-se radiant per haver descobert Molins i es va desfer en elogis: «És esplèndid, intel·ligent, culte, amè, exquisit... Quan em van proposar fer aquesta obra vaig dir que sí sense llegir-la, perquè em venia molt de gust.»

Sabates de taló alt, que ja s'ha representat a Granollers, estarà a la cartellera barcelonina durant menys d'un mes, fins al 20 d'abril, i els dies 7 i 8 de juny es podrà veure, també en català, al teatre Principal de Palma.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...