30 de març 2008

Joan Ollé porta "el conte del príncep i la granota" al Lliure



www.elperiodico.cat
26 de març de 2008

• El director presenta 'Yvonne, princesa de Borgonya', una sàtira sobre la diferència

• Ivan Benet, Lluís Marco i Rosa Muñoz protagonitzenlahistòria de Gombrowicz

Una escena del muntatge de Joan Ollé, que estarà al Lliure fins al 27 d'abril. IMMA FERNÁNDEZ
EL PERIÓDICO
El príncep Felip s'avorreix. I en una demostració de desobediència i de desafiament al tron i a les seves normes, decideix casar-se amb la lletja, repugnant i apàtica Yvonne. D'aquesta manera comença Yvonne, princesa de Borgonya, l'obra corrosiva del dramaturg polonès Witold Gombrowicz que arriba avui a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure sota la direcció de Joan Ollé.
El director català, que defineix la història com "una reinvenció del conte filosòfic del príncep i la granota", transita pel text de Gombrowicz sense que se'n perdi la sàtira, embastant humor i veritat en una peça que combina tragèdia shakespeariana, drama romàntic, opereta i vodevil. "Els personatges es mouen com ànimes de Shakespeare. És com un Hamlet de broma, amb el seu rei, la seva reina, un Poloni, un Horaci i una Ofèlia", opina el director, que subratlla el "maquiavèl.lic" entramat d'una obra escrita el 1938 i que deixa al descobert les clavegueres i les necessitats polítiques del poder. "Tots portem màscares dintre de la societat", resumeix Ollé.
Les màscares a la cort dels Borgonya van caient a partir de la presència silent, acovardida i altament irritant d'Yvonne, alhora símbol d'una diferència per a la qual ningú està preparat. Afloren els pecats i les faltes dels uns i dels altres, i les passions es desborden fins que decideixen liquidar aquesta intrusa empipadora i a la vegada enigmàtica.

EL SILENCI INCÒMODE
"L'obra planteja com el silenci pot arribar a incomodar fins al punt que tots acaben trastornats i embogits", apunta Lluís Marco, que encapçala un repartiment de 12 actors amb Ivan Benet (príncep), Àngels Poch (reina) i la coreògrafa Rosa Muñoz, que es fica en la pell de la muda Yvonne. "Avui la frontera entre les diferents arts escèniques està diluïda. Dir que sóc ballarina està passat de moda i, a més, com que no tenia text havia de fer un treball molt subtil que mantingués l'enigma del personatge, en la línia de les meves experiències creatives", explica Muñoz, codirectora de la companyia de dansa Raravis.
El text de Witold Gombrowicz caricaturitza els mecanismes de dominació del poder entre els que el posseeixen i el mantenen: els reis de Borgonya i els seus cortesans submisos --que encarnen els valors tradicionals--, i el príncep hereu que, auxiliat pels seus amics, juga a subvertir les disposicions socials, considerades com a lleis naturals indestructibles. "És un muntatge de teatre popular, fàcil d'entendre i atractiu de forma però amb fons. L'espectador aprèn sense adonar-se'n, divertint-se", defensa el director de Soldados de Salamina.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...